Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flyktingar har börjat ta sig från Nagorno-Karabach till Armenien

Flyktingar i en buss. Genom bussfönstret syns en kvinna med ett litet barn i famnen. Hon håller en mobiltelefon vid örat och ser trött ut. På raden bakom tittar en pojke på cirka 10 år ut genom fönstret.
Bildtext Flyktingar sitter i en buss den 24 september efter att ha registrerat sig vid ett center som inrättats av Armeniens utrikesministerium ministry i närheten av gränsstaden Kornidzor.
Bild: Lehtikuva

Armenien uppger att över tusen människor har passerat gränsen från Nagorno-Karabach, en enklav som enligt internationell lag är en del av Azerbajdzjan men där invånarna till största delen är etniska armenier.

Sammanlagt 1 050 personer har under söndagen tagit sig över gränsen till Armenien, meddelade de armeniska myndigheterna sent på söndagskvällen.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att ögonvittnen vid gränsen uppger att invånare i Nagorno-Karabach med tillgång till bil och bensin har lämnat området i mängder.

Karta på området Nagorno-Karabach.
Bildtext Från enklaven Nagorno-Karabach kan flyktingar ta sig till Armenien genom Latjinkorridoren.
Bild: Rea Lemström / Yle

Nagorno-Karabach är ett område inom Azerbajdzjan som har haft armeniskt styre eftersom befolkningen är etniska armenier. Konflikten kring området har pågått i flera decennier, men förra veckan knäckte Azerbajdzjan det militära motståndet i regionen, som ensidigt utropade självständighet år 1991.

Källa: Reuters