Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Responsplats vid utgång av sjukhusbyggnad
Bildtext Många kvinnor har vittnat om osakligt och rentav farligt bemötande av en gynekolog vid Malmska sjukhuset i Jakobstad. Nu ber Regionförvaltningsverket polisen utreda om gynekologen har gjort sig skyldig till brott i ett av fallen.
Bild: Kim Blåfield / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Tidigare R-kioskföretagare: ”Ett slags modernt slaveri”

Tidigare R-kioskföretagare säger att R-kioski överdriver kioskernas lönsamhet och ger dem för lite inflytande över verksamheten.

Svenska Yle har talat med tre tidigare köpmän för kedjan, som alla vittnar om dålig lönsamhet och höga krav från kioskkedjan.

Vår granskning visar också att svåra juridiska avtal görs enbart på finska, trots att allt fler köpmän har utländsk bakgrund.

Granskningen finns att läsa i sin helhet här.

R-kioskis vd svarar på kritiken

R-kioskis vd Teemus Rissanen känner inte igen den kritik som de tidigare köpmännen riktat mot kedjans franschisingkoncept.

Enligt Rissanen är det svårt att kommentera enskilda fall, men han säger att lönsamheten är uträknad på prognoser, att köpmännen har rätt att returnera produkter som inte går åt och att man i rekryteringen tagit i beaktande att allt fler köpmän har utländsk bakgrund.

Här kan du läsa hur Rissanen besvarar kritiken.

Regionförvaltningsverket ber polisen utreda om gynekologen i Jakobstad har gjort sig skyldig till brott

Efter att Yle Österbotten gick ut med nyheten att flera kvinnor riktar skarp kritik mot den gynekologiska enheten vid Malmska sjukhuset i Jakobstad valde Österbottens välfärdsområde att starta en intern utredning av enheten i fråga.

Yle Österbotten kan nu avslöja att Regionförvaltningsverket bedömer att det finns skäl att föra ett av fallen till polismyndigheten för vidare utredning.

Enligt uppgifter till Yle Österbotten handlar det om fallet ”Linda”, som fick en felaktig missfallsdiagnos och abortpiller av gynekologen trots att god gynekologisk vårdpraxis ska kunna förhindra att sådana misstag sker.

Vanligare med misstroendeprocesser mot kommundirektörer

Pargas före detta statsdirektör Patrik Nygrén beslöt i torsdags att avgå från sin post. Beslutet kom efter en förtroendebrist mot Nygrén från stadsfullmäktiges sida.

Med tanke på förtroendekrisen var Nygréns beslut inte överraskande, säger Siv Sandberg, professor i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi.

– Det är ofta frågan om små meningsskiljaktigheter utsträckta över en längre tid som bygger upp till en kris. När man listar upp orsakerna kan de verka små och futtiga för en utomstående men de små dropparna får bägaren att rinna över till sist, säger Sandberg.

Svårt att hålla parlamentsval i krigets Ukraina

Om en dryg månad borde parlamentsval hållas i Ukraina, men på grund av kriget har valet skjutits upp på obestämd tid.

Samtidigt har flera oppositionspartiers verksamhet tillfälligt förbjudits och den statliga kontrollen över innehållet i medierna stärkts.

Som det ser ut nu är det både otryggt, dyrt och svårt att hålla val i landet, uppskattar forskare.

Vädret

Molnigheten växlar och det är till en början allmänt uppehåll. I kväll når ett regnområde landets mellersta och norra delar

I hela landet är det mest växlande molnighet och till en början allmänt uppehåll.

I landets mellersta och norra delar blir det regn eller regnskurar i eftermiddag med början i väster.

I landets södra och mellersta delar är det mellan 14 och 17 grader, i landets norra del 10–15 grader, i norra Lappland 5–10 grader.