Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hollywoodstrejken går mot sitt slut – preliminärt avtal för manusförfattarna klart

Uppdaterad 25.09.2023 10:48.
Mielenosoittajia Netflixin pääkonttorilla Los Angelesissa.
Bildtext Manusförfattarna i Hollywood har strejkat sedan början av maj. I juli fick de sällskap av skådespelarnas fackförbund.
Bild: Allison Dinner / EPA

Efter fem dagar av intensiva förhandlingar verkar Hollywood småningom kunna dra en suck av lättnad. Manusförfattarnas fackförbund och representanter för filmstudiorna har nått en preliminär överenskommelse om ett avtal.

Manusförfattarnas fackförbund WGA meddelar att man nu har nått ett preliminärt avtal med företrädare för de stora tv- och filmstudiorna.

”Vi kan med stor stolthet säga att överenskommelsen är exceptionell och innehåller betydelsefulla fördelar och arbetarskydd för författare i alla sektorer”, skriver WGA i ett meddelande som skickades till fackets medlemmar.

Avtalets innehåll har ännu inte offentliggjorts.

Det treåriga avtalet ska ännu godkännas av fackets styrelse och medlemmar före strejken officiellt tar slut. Fackförbundet WGA representerar 11 500 tv- och filmmanusförfattare.

Om medlemmarna i WGA godkänner utkastet till avtal innebär det ett slut på den nästan fem månader långa strejken.

Manusförfattarna gick i strejk i början av maj. De kräver bättre löner, bättre betalt för stora hittar och skydd från artificiell intelligens.

Representanterna lyckades enas om ett avtal bara fem dagar före strejken skulle ha blivit den längsta i fackets historia och samtidigt den längsta strejken i Hollywood på tiotals år.

Skådespelarnas strejk fortsätter

Sedan mitten av juli strejkar också skådespelarnas fackförbund SAG-AFTRA, vilket stoppat så gott som all tv- och filmproduktion.

Avtalet som WGA nu rapporterar om berör inte skådespelarnas strejk, som fortsätter tillsvidare.

Skådespelarna har ungefär samma krav som manusförfattarna. Många av dem som hör till SAG-AFTRA kan inte leva på den lön de får, utan måste jobba extra.

Flera stora tv- och filmsläpp har skjutits fram på grund av strejken, som varit dyr för studiorna i Hollywood.

Enligt rapporter från Milken Institute Research har strejkerna kostat Hollywoodstudiorna 5 miljarder dollar.

Källor: AP, Reuters, AFP