Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

SDP kommer inte att sätta käppar i hjulet för spårvägen i Åbo

En visualisering av hur Tavastgatan i Åbo skulle se ut med spårvägar och spårvagnar.
Bildtext Illustrerande bild av hur spårvägen i Åbo kunde se ut, men innan några beslut fattas ska det först göras en grundläggande utredning och planering.
Bild: Åbo stad

Socialdemokraterna i Åbo motsätter sig inte den fortsatta spårvägsplaneringen. SDP:s kommunalorganisation beslutade på söndagen med rösterna 33-22 att spårvägen kan fortsätta planeras.

Det var på ett initiativ av Esko Heinonen som saken togs upp till behandling. I förslaget krävdes att planeringen av en spårväg i Åbo ska upphöra, men med elva rösters marginal beslutade SDP att inte stoppa planeringen.

– Det avspeglar också hur diskussionen gick. Det fanns vissa röster som var starkt emot att man går vidare, och det fanns andra röster som starkt talade för att gå vidare, att vi måste tänka på framtiden, säger Camilla Kronqvist, styrelseordförande för Åbo svenska socialdemokrater.

Det var ett viktigt beslut för spårvägens fortsättning, eftersom SDP är näst största parti i Åbo.

Kronqvist poängterar att det inte handlade om man ska vara för eller emot kollektivtrafik.

Camilla kronqvist, universitetslärare i filosofi och etik i en korridor i Aurum.
Bildtext Camilla Kronqvist berättar att Åbo svenska socialdemokrater röstade för den fortsatta spårvägsplaneringen.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

– Det var mest en pengafråga, om vilket som är det ekonomiskt lukrativare alternativet, och att man egentligen redan fattat beslut om utredningen, och att det inte kommit så mycket ny information efter det, säger Kronqvist.

Enligt Kronqvist finns en viss misstro mot projektet. Nu har man röstat om sin åsikt i saken, och flera personer bedyrade att man följer majoritetsbeslutet, men Kronqvist vågar inte säga om samma diskussion kommer att blossa upp på nytt ändå.

Borgmästaravtalet kunde ha rivits upp

Om partiet hade motsatt sig planerna skulle det sannolikt ha inneburit att spårvägsplanerna skulle ha kollapsat, eller i alla fall försvårat spårvägsprojektet rejält.

Det skulle också ha inneburit att borgmästaravtalet hade rivits upp.

I borgmästaravtalet har partierna i Åbo kommit överens om fördelningen av politiska poster och vilka ärenden som ska behandlas och prioriteras under denna fullmäktigeperiod. Där har man också kommit överens om att inte behandla spårvägsplanerna förrän alla utredningar är färdiga.

Om spårvägsplanerna nu stoppats hade borgmästaravtalet förfallit, vilket hade lett till politiskt kaos i Åbo.

Generalplanen för spårvägen ska föras till Åbo stadsstyrelse ännu under hösten.

Diskussion om artikeln