Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaos i Amsterdam då Ajax supportrar gjorde bort sig – tungviktsmötet mot Feyenoord avbröts och återupptogs inte

Uppdaterad 25.09.2023 10:54.
Personer lämnar arenan via en trappa.
Bildtext Polisen fick ta till tårgas för att lugna ner supportrarna.
Bild: EPA-EFE

De regerande nederländska fotbollsmästarna Feyenoord körde över hemmalaget Ajax inför en frustrerad hemmapublik. De dåligt uppförande Ajaxsupportrarna tog till vandalism och pyroteknik så att matchen bröts.

Matchen tog en otrevlig vändning redan i den 37:e minuten då Igor Paixao förde upp Feyenoord i en 3–0-ledning. Ajaxsupportrarna reagerade med att slänga in bengaliska eldar på planen, vilket ledde till att matchen tillfälligt bröts i slutet av den första halvleken.

Poliser sitter på hästar och håller ordning.
Bildtext Det behövdes tårgas och kravallpoliser i Amsterdam.
Bild: EPA-EFE

Matchen återupptogs, men i den andra halvleken fortsatte hemmafansen med att slänga in bengalsiska eldar. I den 55:e minuten bestämde domaren för att slutgiltigt bryta matchen.

Det är oklart om och när matchen kommer att återupptas, skriver den nederländska tidningen Algeemen Dagblad. Det nederländska fotbollsförbundet (KNVB) fattar senare beslut i frågan.

Polis övervakar ett torg.
Bildtext Kravallpoliserna var fullt sysselsatta utanför arenan.
Bild: EPA-EFE

Ajaxsupportrarna fortsatte med sitt dåliga beteende utanför Johan Cruijff-arenan. Supportrarna stormade huvudentrén och vandaliserade den. De uppges också ha kastat sten mot polis, vilket ledde till att flera greps.

– Det här är en totalt svart dag, sa Ajax-tränaren Maurice Steijn.

Landets justitieminister Dilan Yesilgöz-Zegerius kommenterade händelserna på mikrobloggen X, tidigare Twitter.

– Det här har inget att göra med att vara fotbollssupporter. Ni leker med säkerheten för spelarna, övriga supportrar och med er själva. Skäms, skrev justitieministern.

En bengalisk eld ryker på gräset.
Bildtext Bengaliska eldar slängdes in på arenan.
Bild: EPA-EFE

Ajax dåliga säsongstart har uppenbart påverkat fansens beteende. Storklubben ligger på 14:e plats i serietabellen efter fyra matcher, tio poäng efter serieledande PSV. Förra säsongen slutade Ajax trea i Eredivisie och fick ingen plats i Champions League.

– Ajax ledning tar avstånd från missförhållandena som ledde till att matchen mot Feyenoord avbröts och störningarna efteråt. Det är inte ett beteende som hör till Ajax, skriver den nederländska klubben på sin hemsida.

– Besvikelsen över den dåliga inledningen av säsongen är fullt förståelig, men den ska aldrig vara en orsak till ordningsstörningar. Vi ber om ursäkt till alla som känt sig otrygga eller besvärats av detta på annat sätt, skriver Ajax.

Bengaliska eldar har kastats in på planen.
Bildtext Matchen Ajax–Feyenoord bryts för andra gången.
Bild: EPA-EFE

Flera övriga incidenter

Det har också i övrigt varit en hel del oroligheter inom den nederländska fotbollen.

I Conference League-semifinalen i maj försökte en grupp ultrafans för hemmalaget AZ Alkmaar attackera West Hams bortasektion efter slutsignalen.

Förra säsongen avbröts även matcherna Groningen–Ajax och Groningen–Nijmegen på grund av oroligheter, där en åskådare kastade ett ölstop på den assisterande domaren.

Matcherna mellan Ajax och Feyenoord har traditionellt sett varit tuffa. I april, i semifinalen i den holländska cupen, träffades Ajaxspelaren Davy Klaassen i huvudet av en tändare som kastades in av en Feyenoordsupporter. Matchen avbröts, men återupptogs den gången.

En person sopar upp krossat glas.
Bildtext Personalen städar efter supportrarnas vandalisering.
Bild: EPA-EFE

Diskussion om artikeln