Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lotta Backlund skäms inte: ”Jag låter inte skamkänslor påverka mina beslut”

Uppdaterad 28.09.2023 11:10.
Halvbild av Lotta Backlund som står och tittar ut över en park nära Tölöviken i Helsingfors.
Bildtext Lotta Backlund uppmanar andra att försöka komma ifrån sina skamkänslor.
Bild: BArbro Ahlstedt / Yle

Kommunikationsproffset och kolumnisten Lotta Backlund har alltid varit kvicktänkt och välformulerad. Hon vet vad offentlighet innebär, på gott och ont, men drar sig ändå inte för att uttrycka sin åsikt offentligt.

Så har det egentligen alltid varit, konstaterar hon.

– I och med att jag var självsäker och stod på mig redan som barn, så antar jag att jag har fötts med det här personlighetsdraget, men jag tror också att mycket kommer hemifrån, hur man behandlats och älskats hemma, menar hon.

Under Bra sagt-diskussionsfestivalen i Tavastehus fredagen 29 september ska Lotta Backlund medverka i en tvåspråkig diskussion som handlar om skam. Skam är ett tema som Lotta både pratat och skrivit om under årens lopp..

Skammen hindrar kreativiteten

Man får inte ge skammen för mycket plats, anser Lotta.

– Jag skulle inte säga att skam är onödigt, ingen känsla är onödig. Men det är bra att aktivt komma ifrån skamkänslan.

Lotta påpekar att det är väldigt mänskligt att känna skam, men den är svår att kontrollera och det är en lång process att komma över den.

– Skammen hindrar kreativiteten, du vågar inte ställa frågor och inte ifrågasätta om du är rädd för att skämmas efteråt, säger hon. Du hamnar rätt och slätt i trubbel eftersom skammen i sig är kontraproduktiv.

För några år sen läste Lotta Backlund en artikel i Helsingin Sanomat som fastnade i hennes minne. Den handlade om en tjej som ville tatuera en liten uggla på axeln. Men väl inne i tatueringsstudion visade tatueraren sitt förslag, en jättestor uggla som täckte halva axeln. I den stunden vågade hon inte säga sin åsikt, att ugglan som tatueraren skissat var alldeles för stor. Så hon höll tyst, tog tatueringen och tvingades istället dras med dyra och plågsamma laseroperationer efteråt för att få bort ugglan.

– Hade hon bara där och då vågat säga ifrån hade det aldrig hänt, säger Lotta. Jag har kommit fram till att något sådant antagligen aldrig skulle hända mig. I ett sådant läge känner jag ingen skam för att säga ifrån, jag skulle säga: stopp, vänta, det här var inte alls det jag hade tänkt mig.

Kommunikationsproffset Lotta Backlund står lutad mot ett träd i parken vid Tölöviken och tittar in i kameran.
Bildtext Lotta Backlund är van vid att improvisera och litar på att saker och ting går bra.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Skammen ett verktyg inom ståuppkomiken

Skamkänslan är en mänsklig egenskap som bidragit till mänsklighetens utveckling och viktig i samband med hur människor fungerar som grupp. Men samtidigt finns många tydliga för- och nackdelar förknippade med att känna skam.

Trots att Lotta Backlund i regel inte skäms, har hon ändå använt sig av skammen som verktyg i sin ståuppkomik.

– Skammen är det bästa redskapet för ståuppkomiker att vinna över publiken, att använda den egna skammen och sina egna tillkortakommanden väcker publikens empati, konstaterar hon.

Toxisk skam

Lotta Backlund tycker att hon har blivit mer pragmatisk med åren.

– Jag låter inte skammen styra mina egna beslut. Fast det är förstås lättare nu när man är fyrtiotvå och inte tjugo, erkänner hon. Man har mer erfarenhet, är modigare och bryr sig mindre om vad andra tänker om er.

– Skam är, liksom cynism, bitterhet och avundsjuka, en toxisk känsla. Om man lyckas komma ifrån de här känslorna har man vunnit.

Ingen kommer och tackar dig efteråt för att du lät bli att göra den där ena grejen på grund av att du var rädd för att skämmas.

Lotta Backlund

Lotta Backlund medger att det är svårt att tala om sin egen skam, men samtidigt blir känslan värre om man inte talar om den.

– Vi är ofta så rädda för vad andra ska tänka, så vi låter bli att göra vissa saker.. Men ingen kommer och tackar dej efteråt för att du lät bli att göra den där ena grejen på grund av att du var så rädd för att skämmas.

Det är också väldigt viktigt att minnas att andra inte heller är ansvariga för din lycka, du måste själv se till att leva livet så att du är lycklig.

Lotta berättar att hon alltid har haft hög resiliens för vad andra tänker om henne, så att hon inte tar åt sig för mycket av andra kommentarer och åsikter. Andras tankar om henne har aldrig varit det viktigaste för henne själv.

– Klart man vill att det man gör ska resonera hos folk och att de ska tycka om det man gör. Men om man är hysteriskt intresserad av att andra ska gilla en och det man gör så blir det ganska fort ett hinder, menar Lotta.

Jag är ingen perfektionist

– Skam är värst för perfektionister. Jag är absolut inte perfektionist, jag gör oftast lite ditåt och ser sen vad det utvecklas till. Och det blir oftast bra, har jag märkt. Jag är bra på att improvisera, säger hon med ett skratt.

På många plan är Lotta Backlund sinnebilden för motsatsen till skam. Hennes kommunikation är rak och hennes åsikter så starka att hon lätt uppfattas som provokativ. Inte minst på plattformen X (tidigare Twitter) och i andra mediala sammanhang där hon ofta uttrycker sina tankar och åsikter.

Halvbild av Lotta Backlund som står lutad mot ett träd i en park nära Tölöviken och leende tittar in i kameran.
Bildtext Lotta Backlund har också skrivit en bok om att våga säga ja till sådant som utmanar och skrämmer.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Hennes första bok Sano kyllä! Kuinka saada reippaudella suhteetonta etua työelämässä ja muussakin elämässä (ungefärlig övers.: Säg ja! Hur man med frimodighet kan få fördelar både i arbetslivet och livet överlag) kom ut 2021 och i den uppmanar hon att våga säga ja till sådant som både skrämmer och utmanar.

I och med boken har Lotta funderat väldigt mycket på sin egen rättframma attityd och hur den kan hjälpa andra.

”Jag tror att jag blir dumpad idag.”

Då kvarstår frågan hur Lotta Backlund tänker om att komma över skamkänslor som begränsar tillvaron.

– Tala om det med någon, det är alltid en början, menar hon.

Lotta Backlund har en egen färsk upplevelse av skam som hon valde att gå ut med.

– Förra sommaren blev jag dumpad, och det vill man ju helst inte alls tala om för sånt känns illa, berättar Lotta. Men jag beslöt mej för att skriva en kolumn för MeNaiset just då mitt i processen. Jag satte mig vid mitt köksbord och skrev kolumnen då jag insåg att jag kanske skulle bli dumpad.

Kolumnen inleddes med orden: ”Jag tror att jag blir dumpad idag.”

– Jag skrev helt ärligt om hur jag tänkte och kände precis just då, kanske lite mer engagerat än jag vanligen skulle skriva om mina egna tankar och känslor, erkänner hon.

Du måste våga vara sårbar för att någonsin kunna komma över skammen. Och man måste vara jättemodig för att vara sårbar.

Lotta Backlund

Lotta avslutade kolumnen med orden: ”Om han ringer nu och säger att han ännu är kär i mig så skickar jag inte in den här kolumnen till tidningen.”

– Aldrig någonsin förut har jag fått så mycket feedback och pepp som efter den kolumnen. Det kom så många meddelanden både direkt till mej och till redaktionen, jag kände mig helt golvad av responsen!

Sårbarhet hänger starkt ihop med skam, menar Lotta. Du måste våga vara sårbar för att någonsin kunna komma över skammen. Och man måste vara jättemodig för att vara sårbar.

Lotta Backlund medverkar i den tvåspråkiga diskussionen med temat skam på Bra sagt/Hyvin sanottu-festivalen i Tavastehus fredagen 29 september kl. 14.00. Diskussionsledare är programledaren Jussi-Pekka Rantanen och övriga diskussionsdeltagare är redaktören och friluftsentusiasten Tom Nylund, erfarenhetsexperten Celinda Byskata och författaren och kolumnisten Rosa Meriläinen. Diskussionen sänds direkt i TV1 och på Yle Arenan.

Bra sagt-projektet

Bra sagt (Hyvin Sanottu) är Yles och stiftelsen Dialogpaus femåriga projekt som ska stärka den finländska samtalskulturen och skapa trygga samtalsmiljöer. Samtidigt förstärker man finländarnas förståelse och förtroende för varandra.

Projektets mål är att höja nivån på den finländska samtalskulturen och inspirera människor att diskutera på ett sätt som respekterar andra och värdesätter olika synsätt.

Projektet Bra sagt äger rum åren 2021–2026 och i den deltar en stor grupp av samarbetsparter inom både den offentliga sektorn, näringslivet och tredje sektorn.

Som en del av projektet ordnas nu för andra gången Bra Sagt-diskussionsfestivalen i Tavastehus den 29-30.9. Man kan ta del av diskussionerna på festivalen via Yles alla kanaler, dvs. på webben, radio, tv och sociala medier.