Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Nordea: Snart är det slut på prisrean på bostadsmarknaden

En diskho med kran i en ny lägenhet som är till salu.
Bildtext Bostadspriserna börjar stiga om styrräntan börjar gå ner, förutspår Nordea.
Bild: Mikko Savolainen / Yle

Perioden med prissänkningar på bostadsmarknaden går mot sitt slut, förutspår Nordea. Priserna börjar ändå stiga först år 2024.

I huvudstadsregionen går bostadspriserna ner ännu ett litet tag men i andra större städer såsom Tammerfors, Åbo och Uleåborg har priserna redan planat ut.

Under loppet av 2023 förutspår Nordea att priserna sjunker med i snitt sex procent i hela landet och åtta procent i huvudstadsregionen.

”Reorna på bostadsmarknaden fortsätter men det utlovas just inga extrareor längre”, uppger Nordeas expert Juho Kostiainen i bankens översikt.

Bostadspriserna väntas stiga med cirka en procent i hela landet nästa år, förutsatt att räntesänkningar genomförs såsom förväntat. Nordea tror att styrräntan sjunker till tre procent från nuvarande fyra procent före utgången av 2024.

Få vill köpa små bostäder just nu

Den svaga efterfrågan på små bostäder bromsar för närvarande upp hela bostadsmarknaden, uppger Nordea. Det tar längre tid för dem som vill byta upp sig till en större bostad att sälja sin gamla bostad.

Konsumenternas köpintensioner har hållits på en låg nivå. Fler än vanligt har ansökt om bostadslån, men färre väljer att lyfta sina beviljade lån.

Enligt Nordeas översikt börjar priserna stiga igen efter årsskiftet för att faktorer som tynger marknaderna, såsom höga räntor, börjar lätta. Banken räknar med att räntehöjningarnas tid är förbi men att den första styrräntesänkningen kommer först långt in på nästa år.

Samtidigt tros också konsumenternas köpkraft och förtroendet för ekonomin bli bättre. Däremot försämras sysselsättningsläget under vintern 2023-24 och det gör att efterfrågan och prisutvecklingen hålls på måttlig nivå.

Källa: Nordea, STT