Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jaktlabradoren Storm i Snappertuna ska bli en agilityhund när han blir stor

Ljus jaktlabrador.
Bildtext Storm och Evirudes matte Chrtistina ”Stina” Råstedt har gjort i ordning en egen träningsplan att träna på hemma i Snappertuna.
Bild: Veronica Montén / Yle

Storm är fortfarande valp och ännu inte tävlingsklar, berättar matte Christina ”Stina” Råstedt. Hon beskriver Storm som en försiktig hund i träningssammanhang.

– Om något går fel kan han gå ner sig lite och tänka att han sedan inte vill göra något alls, berättar Råstedt.

Då gäller det att uppmuntra Storm och hålla humöret uppe och glatt låta honom försöka på nytt tills han lyckas.

– Och då ska man vara superglad, säger Råstedt.

Agility är en hundsport där det gäller att felfritt ta sig runt en hinderbana så snabbt som möjligt.

Jaktlabradoren Storm i Snappertuna ska bli en agilityhund när han blir stor

14:03

Hundar och just agility tar upp en stor del av Stina Råstedts liv. Hon tränar sina hundar och tävlar så ofta hon har möjlighet.

Storm är den yngre av Stina Råstedt två hundar. Den äldre heter Evinrude. Han är också jaktlabrador och har redan tävlat i flera år. För Evinrude är några misslyckanden på hinderbanan inte så farligt. Han är typen som glatt försöker på nytt och på nytt.

– Han är jätteglad och så bara fortsätter han.

Svart hund och hundägare
Bildtext Evinrude är en av de hundar som inte bryr sig om ett misstag utan försöker glatt pånytt.
Bild: Veronica Montén / Yle

Råstedt jobbar deltid som ungdomsledare i Karis-Pojo svenska församling men jobbar också som agilitytränare. Hon håller träningar i agility både i Horsbäck i Ekenäs och Lojo.

– Hundar ger ju så mycket och jag tycker alla hundar behöver någonting att göra för att vara lyckliga på sitt sätt, säger Råstedt.

Ljus labrador med hundleksak i munnen
Bildtext Storm har mycket spring i benen men går ändå med på en snabb fotosession.
Bild: Yle / Veronica Montén

För att lyckas på tävlingar krävs det att både agilityföraren och hunden mår bra, äter bra och sover bra. Balansen ska vara i skick sammanfattar Råstedt.

Behöver också agilityföraren ha god kondition?

– Det underlättar ju nog. När jag var i bäst skick och sprang regelbundet lite på tre kilometer presterade jag också bäst på tävlingsplanen.

Agility lämpar sig ändå inte för precis alla hundägare och hundar. Det brukar hundägaren märka under nybörjarkursen vilket gör att Stina Råstedt som agilitytränare slipper avslöja det för hundägaren.

hundägar med svart hund
Bildtext Evirude och Stina Råstedt tävlar för Västnyländska hundföreningen.
Bild: Veronica Montén / Yle

Stina Råstedt och Evinrude tävlar i agility på högsta nivå i Finland. Hon brukar åka på tävlingar på axeln Åbo-Riihimäki-Helsingfors. Några VM-drömmar har Råstedt ändå inte.

– Det här ska vara roligt och så får det räcka dit det räcker. Jag har deltagit i FM och har några elever som deltagit i FM och det är ju helt fantastiskt redan det, säger Råstedt.