Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fiskeresan som kan avgöra branschens framtid: ”Väldigt många skulle förlora jobbet”

Uppdaterad 26.09.2023 06:23.
Yrkesfiskare är kritiska till att förbjuda strömmingsfisket: "Väldigt många skulle förlora jobbet" - Spela upp på Arenan

Europeiska kommissionen vill förbjuda strömmingsfiske i Bottniska viken, trots rekommendationen om att endast begränsa fiskekvoterna. Nu har forskare åkt ut för att räkna strömmingen.

Tusentals skarpsillar glittrar där de ligger i havet. Det tar en liten stund innan de lyckas orientera sig och simmar ner mot djupet igen. De har släppts ut igen efter att ha fångats i trålen på forskningsfartyget Aranda.

Aranda är på en två veckor lång resa för att räkna strömming, skarpsill och storspigg. Fisket sker dag och natt i skiften, medan fartyget åker i sicksack från Finska viken runt Bottenhavet och tillbaka.

Skarpsill
Bildtext En hel del skarpsill (vassbuk) dumpas i havet efter en testtrålning på Aranda.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

– Det är bäst att göra mätningar på natten, säger Juha Lilja, specialforskare vid Naturresursinstitutet och koordinator för forskningsresan.

På dagen rör sig fiskarna i stim, men på natten sprider fiskarna ut sig. Fisken räknas med ett ekolod och på Juha Liljas skärm syns stimmen som röda fläckar. Det där är skarpsill, berättar Lilja – strömmingen simmar på djupare vatten på dagarna.

Juha Lilja, specialforskare vid Naturresursinstitutet och koordinator för forskningsresan
Bildtext Juha Lilja från Naturresursinstitutet har koll på ekolodet som används för att räkna ut hur täta och stora stimmen är.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Yrkesfiskare ombord befarar arbetslöshet

Fisken räknas med ekolod, men de artbestäms genom att tråla upp ett sampel. Trålen är ett väldigt nät som dras efter båten. Trålbord, alltså ett slags styrfenor, hissas ner i vattnet med rejäla stålvajrar som ska tåla den enorma kraften då borden sprider ut trålen som slukar nästan allting i dess väg.

Tre män hjälps åt för att rulla in trålen i en två meter hög vinsch.

Yrkesfiskare på forskningsfartyget Aranda
Bildtext Yrkesfiskare har anlitats för att hantera trålen ombord på forskningsfartyget.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

– Här är inte mängderna det viktiga. Målet är 50 kilogram så att vi får ett sampel, säger Toni Nikaniemi.

Nikaniemi är yrkesfiskare från Sastmola i Satakunta. En vanlig fiskeresa brukar ta några dagar och då kan det handla om en fångst på tiotals ton. På hösten brukar Nikaniemi åka med på den två veckor långa resan på Aranda.

EU-kommissionen vill stoppa strömmingsfisket nästa år

Yrkesfiskare på forskningsfartyget Aranda
Bildtext Målet är 50 kilogram fisk per trålning. Då yrkesfiskarna åker ut för att fiska strömming rör det sig om tiotals ton per resa.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

– Jag hade mina misstankar om vad de här forskarna egentligen sysslar med innan jag kom med. Men jag blev positivt överraskad över hur mycket arbete som görs för att det ska finnas någonting att fiska också i framtiden.

Nu är det oklart om Nikaniemi alls kan fiska nästa år. De senaste mätningarna visade att strömmingsbeståndet i Bottniska viken är lägre än någonsin och Europeiska kommissionen vill förbjuda strömmingsfisket år 2024.

Yrkesfiskaren Toni Nikaniemi från Sastmola
Bildtext Yrkesfiskaren Toni Nikaniemi vet inte om han har något jobb efter årsskiftet.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Ett förbud innebär att väldigt många förlorar jobbet

Toni Nikaniemi, yrkesfiskare

– Det skulle leda till arbetslöshet. Det finns inget fiske som kan ersätta strömmingsfisket i Finland. Ett förbud innebär att väldigt många förlorar jobbet, säger Nikaniemi.

Beslutet skulle inte bara slå hårt mot yrkesfiskare. Det finns en hel kedja av företag som är beroende av strömmingen. Största delen av strömmingen mals ner till foder för bland annat laxodling.

Yrkesfiskare på forskningsfartyget Aranda
Bildtext Trålen tar upp med maskinkraft.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Kommissionens förslag kom som en överraskning för branschen. Det var inte i linje med Internationella Havsforskningsrådets rekommendation om att bara minska fiskekvoterna.

”Böckling är en riktig delikatess ombord”

Arandas befälhavare Thord Vaenerberg går omkring och talar glatt med folk ombord. Det är tydligt att han gillar den sociala sidan av arbetet, men han ser det också som sin plikt att hålla koll på alla ombord.

– Jag behöver ha koll på helheten hela tiden, säger Vaenerberg.

Sjökapten Thord Vaenerberg på forskningsfartyget Aranda
Bildtext Arandas befälhavare Thord Vaenerberg brukar be fiskaren tillreda böckling under resan.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Den årliga strömmingsresan har sina sidor. Vaenerberg gillar att fartyget verkligen körs långa sträckor, och inte bara står stilla för att göra mätningar. Dessutom får besättningen färsk fisk.

– Jag brukar be fiskarna som är duktiga att röka färsk böckling. Det är en riktig delikatess.

Östersjön är uppdelad i ett rutnät. Forskningsfartyget Arandas rutt går i sicksack för att kunna göra mätningar i alla områden som Finland ansvarar för.

Många av forskarna är ändå landkrabbor och på hösten är det alltid risk för sämre väder. Sjösjukan är ett vanligt problem, berättar Vaenerberg.

– Om det bara rullar i en hel vecka så är det ingen som sover riktigt bra och då brukar man se hur irritationen ombord växer.

Hytt på forskningsfartyget Aranda
Bildtext Sjösjuka är det vanligaste problemet under färden. De flesta av forskarna har varit med förut, men många av dem är landkrabbor.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Forskare: Vet inte varför beståndet minskar

Juha Lilja berättar att målet med resan är att räkna strömmingen, men inte att utreda varför beståndet har minskat.

– Det får vi åtminstone inte reda på med ekolod. Orsakerna kan vara många, men någon klar vetenskapligt accepterad förklaring finns inte, säger Lilja.

Juha Lilja, specialforskare vid Naturresursinstitutet och koordinator för forskningsresan
Bildtext Forskaren Juha Lilja berättar att Bottenhavets strömmingbestånd var det minsta i mätningshistorien. Han anser ändå att det hade räckt att begränsa fiskekvoten.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle

Mängden strömming har varierat genom årtiondena, men under den förra färden uppmättes de lägsta mängderna i mätningshistorien i Bottenhavet. Lilja beskriver ändå förslaget om ett förbud som drastiskt.

– Jag anser inte att ett förbud är helt rätt. Någon slags begränsningar är säkert nödvändiga och kan leda till resultat. Men nu är det ett politiskt beslut, säger Lilja.

Yrkesfisakrna Toni Nikaniemi, Markku Gavrilov och Tommi Lindroth
Bildtext Yrkesfiskarna Toni Nikaniemi, Markku Gavrilov och Tommi Lindroth hoppas på någon form av kompromiss.
Bild: Linnea de la Chapelle / Yle