Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

”Säg inte till chefen att vi har sex på arbetstid” – så här lyckas föräldrar hitta tid och plats för sexlivet

Närbild på två par fötter som sticker ut under ett täcke.
Bildtext Hur, var och när hittar du tid för sex som förälder? Podden Föräldrasnack har samlat tips av sina lyssnare på kreativa lösningar för att hitta tid för sex som förälder.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Hur hittar du tid och plats för sex som förälder? Podden Föräldrasnacks lyssnare delar med sig av sina kreativa lösningar för att hinna ha sex.

Podden Föräldrasnack frågade sina lyssnare vilken deras största utmaning är när det kommer till sex, och en av den vanligaste var att hitta tid och plats för att ha ett aktivt sexliv när barnen blir äldre. Därför bad programledarna Carro och Rebecka sina lyssnare att dela med sig tips på hur de löst problemet. Resultatet var sex stycken tips inspirerade av lyssnarnas kreativa lösningar.

Du hör flera tips i veckans avsnitt av Föräldrasnack, där Carro och Rebecka berättar hur de själva hanterat utmaningarna kring att hitta tid och plats för ett aktivt sexliv.

"Vi har sex på arbetstid när barnen är borta" – kreativa lösningar för att hinna ha sex

27:55

1. ”Mamma och pappa bara kramas” – utnyttja chansen för morgonsex

På morgonen är barnen trötta och kanske upptagna av sina leksaker. Flera lyssnare berättar att de har sex medan barnen ännu är morgonsega.
”Vi passar på på morgonen om sambon råkar vara hemma. Barnen pysslar med sina leksaker och kommer ibland och visar något. Vi ligger under täcket och säger att ’mamma och pappa bara kramas.’”

Signatur Anonym

”Vi har sex när barnen sitter framför tv:n på helgmorgnarna. Eller innan de vaknar på morgonen. Vanligtvis är vi för trötta på kvällen. Maken kommer hem på en snabbis på lunch ibland när jag jobbar distans. Vi har tvåvåningshus med knarriga trappor så att man hör när 'the cockblockers' närmar sig.”


Signatur: Bonusmamman

En hand håller upp två kaffemuggar med kaffe i mot en röd husvägg.
Bildtext En lyssnare berättar att de tillsammans med sin partner brukar smyga ut till gårdsbyggnaden för privata ”kaffestunder”. En lösning är att vara kreativ gällande var ni kan hitta plats för att ha sex i fred.
Bild: Rebecka Hägert-Backull

2. ”Pappa ska dricka kaffe med mamma i gårdshuset” – skapa en separat plats

En annan möjlighet är att skapa en ny plats som också går att använda för intima stunder. En lyssnare byggde ett separat litet hus på gården som kan fungera som ett lekrum för barnen, men också för privata stunder för föräldrarna. Ett hemmakontor, ett gästrum eller ett garage kan fungera lika bra.
”Vi byggde ett 'attefallshus' på gården. Vi sa att det bara är till för kalas och när barnen har över kompisar, men det har öppnat helt nya dörrar för vårt sexliv! Perfekt att dra sig undan för att ’dricka kaffe med pappa’. Kaffe är nog inte det enda som förtärs om vi säger som så.”


Signatur Attefallssex

3. ”En liten handtralla fungerar lika bra” – satsa på vardagsflört och förspel under dagen

När det finns tidsbrist och ont om plats, kan det vara värt att kompromissa. Istället för att försöka hitta tid för en hel session med penetrativt sex, kan det vara lättare att hitta tid för fingerlekar eller förspel. Det handlar om att hitta små stunder och vara flexibel.
”Man behöver inte gå hela vägen alla gånger. Man kan riktigt bra ge varandra en 'handtralla' någonstans medan barnen är upptagna i ett annat rum. Man får vara lite kreativ! För oss fungerar det också att flörta mycket med varandra under dagen … ”
Signatur BlinkBlink

4. ”Säg inget till chefen” – kombinera distansjobb med sex

Distansjobb kan vara en fördel när det gäller att hitta tid för sex. De som har tillgång till flexibla arbetstider och möjligheten att jobba hemifrån kan hitta tid för sex när barnen är i skolan eller på dagis.
”Att jobba hemifrån är verkligen en höjdare för sexlivet! Min man har alltid jobbat på distans två dagar i veckan, och vid årsskiftet bytte jag jobb och jobbar också flexibelt hemifrån när jag vill. Nu kan vi ha sex regelbundet, och när vi gör det på arbetstid så får vi dessutom betalt för det, haha. Säg inget åt chefen.”
Signatur J

En bild på ett barn bakifrån som sitter i soffan och spelar ett mobilspel.
Bildtext Ett populärt tips var att vara generös gällande barnens skärmtid, för att se till att föräldrarna får egentid. ”Bolibomppasnabbisen” var ett etablerat koncept hemma hos en lyssnare.
Bild: Rebecka Hägert-Backull

5. ”Mamma måste lägga sig tidigt ikväll” – installera lås på dörrarna

Att ha en sovrumsdörr som går att låsa kan vara en räddning för att ha sex när barnen är hemma.
”Vår sovrumsdörr går att låsa och det är nog det som räddar vårt sexliv när vi har både tonåringar och småbarn. Vi brukar helt enkelt låtsas lägga oss tidigt och försöka hålla ljudet nere. Någon barnfri hotellnatt nu som då brukar vi också unna oss.”
Signatur: Nyckeln

6. ”En bolibomppasnabbis!” – ge skärmtid till barnen för att få tumistid

Många lyssnare berättar hur barnens skärmtid kan ge en privat stund för föräldrarna. Flera påpekar också att korta program inte ska underskattas.
”Vi brukar passa på att duscha medan barnen har skärmtid. Vi kallar det för en bolibomppa-snabbis, som betyder att vi skruvar tv:n på högsta volym och stänger dörren efter oss!”

Signatur Anonym

Mer om ämnet på Yle Arenan