Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Kan Korsnäs rädda världen?” – Hållbarhetsveckan lyfter fram landsbygdens roll i globala frågor

Närbild av händer som virkar en del av den traditionella Korsnäströjan.
Bildtext Ett av seminarierna som ordnas under Hållbarhetsveckan är ”Kan Korsnäs rädda världen?”. Arkivbild av kvinna som virkar en del av den traditionella Korsnäströjan.
Bild: Nella Nuora / Yle

Just nu pågår Hållbarhetsveckan med fokus på vad landsbygden kan göra i dessa frågor. Nora Backlund, som leder veckan, säger att man vill visa på att det går att leva hållbart även i små samhällen och byar.

Hållbarhet är ett ord som ofta lyfts fram i diskussioner om framtiden, speciellt denna vecka när Hållbarhetsveckan pågår. Men hållbarhet är också ett väldigt brett begrepp, och Nora Backlund, som leder Hållbarhetsveckan säger att man kan fokusera på olika delar eller se hållbarhet som en helhet.

– Ofta tänker man snabbt på ekologisk hållbarhet, vad som är bra för naturen och klimatet, men det handlar också om ekonomisk och social hållbarhet. Att vi mår bra och att alla har samma möjligheter.

Hållbarhetsveckans undertitel är landsbygden som vägvisare.

– Vi har fokus på landsbygden, med tanke på att landsbygden inte alltid syns i den offentliga diskussionen om hållbarhetsfrågor. Speciellt inte i mätningar, eftersom det som görs i byar och landsbygdskommuner ofta kan vara så småskaligt att det inte kommer med i större uppföljningar av nationella hållbarhetsåtgärder, förklarar Nora Backlund, som också är specialsakkunnig vid Svenska Lantbrukssällskapens förbund.

En kvinna med stora örhängen och långt rakt hår ser rakt in i kameran,
Bildtext Nora Backlund, specialsakkunnig vid Svenska Lantbrukssällskapens förbund.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Backlund säger att man vill visa på att det går att leva hållbart även på landsbygden.

– De hållbara valen finns också på landsbygden, men de ser annorlunda ut än i urbana miljöer.

Det är fint att man kan fokusera på vad en liten landsbygdskommun kan göra och vad dess roll är i en global fråga

Under veckan ordnar skolor, föreningar och organisationer olika evenemang, som seminarier, föreläsningar och workshoppar runt om i landet, bland annat i Österbotten.

Ett exempel är ett seminarium på Korsnäs kommunbibliotek: ”Kan Korsnäs rädda världen?”

– Jag tycker att det är fint att man kan fokusera på vad en liten landsbygdskommun kan göra och vad dess roll är i en global fråga, säger Backlund.

Bakom hela Hållbarhetsveckan finns Nätverket Hållbarhetsveckan – landsbygden som vägvisare, det vill säga Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF), Finlands Byar rf och regionalvetenskapen vid Åbo Akademis gemensamma projekt.

Hållbarhetsveckans program hittas på deras hemsida.

Diskussion om artikeln