Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen inleder ingen förundersökning mot läraren vid S:t Olofsskolan

Uppdaterad 25.09.2023 15:42.
gul och vit skolbyggnad
Bildtext Åbo stad har rett ut hur Sankt Olofsskolans personal, rektor och undervisningsdirektören agerade i samband med händelsen, men man önskar att polisen också skulle utreda ärendet.
Bild: Arash Matin / Yle

Under två år hade elever vid S:t Olofsskolan i Åbo berättat om en lärares osakliga och grova språk, men Åbo stad började undersöka sakerna först våren 2023 efter att bland annat Yle Åboland berättat om vad som hänt.

Det ledde till att osakligheterna utreddes, läraren fick inte fortsätta i skolan, och staden kom fram till att rektorn och lärarna ska få bättre handledning om hur de borde agera och reagera.

Åbo stad ville också att polisen skulle utreda ärendet.

Polisen är nu klar med sin bedömning, och den leder till att man inte inleder någon förundersökning angående lärarens osakliga uppträdande.

”Polisen gjorde en preliminär utredning, men man misstänker inget brott och därför inleds ingen förundersökning”, säger undersökningsledare Petri Juuti vid Åbopolisen.

Nu har Åbo stad efter det ändå bett polisen att pröva saken en gång till på grund av att det finns vägande skäl att utreda saken. Polisen har ännu inte beslutat om man ska börja utreda saken.

Dessutom har föräldrar i S:t Olofsskolan lämnat in ett klagomål till regionförvaltningsverket om lärarens, rektorns och undervisningsdirektörens agerande. Den utredningen väntas bli klar under hösten 2023.