Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lurens ger rysk klassiker i januari – regissören: ”Vi har börjat repetera redan och det är bra känsla med det här gänget”

Fullsatt läktare på Lurens sommarteater.
Bildtext Arkivbild: Vridläktaren vid Lurens sommarteater. Bilden är tagen sommaren 2009.
Bild: Mats Tuominen

Östra Nylands ungdomsförbund sätter upp en vinterteater för första gången i historien. Det blir en både tragisk och komisk pjäs.

Lurensaktiva har i många år gått och drömt om att sätta upp en pjäs också på vintern. Nu har de kommit till skott och det är inte vilken pjäs som helst som ska spelas, utan Anton Tjechovs Måsen.

För regin står den 36-åriga Liljendalbon Tomi Korhonen.

– Det blir en bra grej. Vi har börjat repetera redan och det är bra känsla med det här gänget. Jag ser riktigt mycket fram emot premiären.

Anden som spelas av Kim Snygg och Aladdin som spelas av Pontus Eriksson på Lurens sommarteater.
Bildtext Pjäsen Aladdin gjorde succé på Lurens i somras. Den sågs av över 7 100 åskådare under sammanlagt 18 föreställningar.
Bild: Mats Tuominen

Tomi Korhonen berättar att det är Lurensaktiva Petra Sundqvist och Tage Stam som satt i gång hela projektet.

– De tog kontakt med mig och frågade om jag är intresserad av att regissera pjäsen och jag sa genast ja.

Tomi Korhonen, som studerar sista året på Teaterhögskolan, har regisserat ungefär 15 pjäser tidigare. Han fick själv vara med och välja teaterstycke.

– Vi läste en del olika pjäser tillsammans och bollade med olika stycken, men Måsen dök upp hela tiden och kom tillbaka.

Det blir både Lurens och Liljendalrevy i vinter

Pjäsen Måsen har premiär den 12 januari på Furuborg i Kuggom och visas 12 gånger.

På scenen står välkända Lurensansikten, men också bekanta personer från Liljendalrevyn. Korhonen försäkrar också att vinterteatern inte konkurrerar med Liljendalrevyn.

– Vi spelar innan Liljendalrevyn har premiär. Pjäserna ska inte gå på varandra.

I Måsen möts 13 personer på ett gods på landsbygden. Ingen är nöjd med sitt liv och alla suktar efter något eller någon som kan ge livet ett bättre innehåll.

Pjäsen är, enligt Anton Tjechov, en komedi, men regissör Tomi Korhonen säger att man i dag hellre skulle kalla pjäsen ett drama.

– Själv tror jag att man via det riktigt tragiska kommer till det komiska och tvärtemot. De hör ihop. Vi kommer hitta djupet i pjäsen via de roliga situationerna.

Det blir biljettsläpp för Måsen på Lurens senare under hösten.