Ålänningar tränade för krig i Niinisalo – men vill hellre göra det hemma på Åland

Nu finns nio militära utbildare på Åland. Dagens tolkning av demilitariseringen gör att de måste till fastlandet varje gång de ska ge en kurs.
”Gomorron kursen, har ni sovit gott?”
”Ja, herr premiärlöjtnant!”
Så lät det i lördags när 57 deltagare stod uppställda utanför kasernen vid Niinisalo brigadområde och utfrågades av kursledaren Kari Rönnqvist.
Deltagarna i ”Soldatens grundkurs II” på svenska var män och kvinnor som tidigare gått den första kursen. De flesta, omkring 50, var ålänningar. Det är ingen slump.
Intresset för militär grundutbildning sköt i höjden på öriket efter Rysslands anfallskrig i Ukraina i fjol och samtidigt tilldelades Försvarsutbildningsföreningen MPK extra medel. En svenspråkig utbildning byggdes upp, och den visade sig särskilt intressera ålänningar.
Det är superspännande. Man går igenom allt från signalutrustning till gripanden och första hjälp
Anders Wiklund
För dem är militärtjänstgöringen frivillig och därför har de flesta ålänningar inte gjort den. Bland de ålänningar som gjort militärtjänsten är de flesta inflyttade.








Deltagarna beskriver kursen som mycket lärorik:
– Det är superspännande. Man går igenom allt från signalutrustning till gripanden och första hjälp. Det är saker man har nytta av i privatlivet också, säger Anders Wiklund som i det civila är Ålandschef för vindkraftsbolaget OX2.
Hur går det med språket då, med tanke på att kommandospråket i armén är finska?
– Instruktörerna pratar ju svenska men när det gäller vissa ord måste jag nog borsta av sina gamla språkkunskaper från skolan.
Vad blir er roll ifall det skulle bli krig?
– Om värsta scenariot skulle inträffa på Åland, vilket ingen hoppas på, så är det här ju ett sätt att vara förberedd. Jag hoppas kunna hjälpa till vid en sådan situation.
Ute på öriket har MPK-kurserna debatterats. Enligt en dryg handfull politiker från Ålands framtid undergrävs den åländska demilitariseringen av de ålänningar som deltar i kursen. Kursdeltagaren Johan Sundblom håller inte med:
– Vi är finländare och det är upp till var och en att välja hur man vill göra.
Vi är finländare och det är upp till var och en att välja hur man vill göra
Johan Sundblom
Mellan övningar i minskydd, patrullering samt väpnat anfall och försvar får vi en kort pratstund med Jonas Back, ordförande för den åländska reservistförening som grundades i fjol.
– Vi börjar närma oss hundra medlemmar. De flesta är sådana som gått Soldatens grundkurs I förra hösten eller i våras.
Men enligt Back är det knöligt då Försvarsministeriet inte har tillåtit att MPK ordnar utbildningar på Åland. Det här kommer sig av demilitariseringsfördragen.
Jag tror inte Försvarsministeriet sätter pengar på sånt här bara för skojs skull
Jonas Back
Back tror att tolkningen kommer att förändras då Utrikesministeriet släpper sin juridiska utredning om Åland i höst. Det sker enligt tidigare uppgifter i början av november, efter lagtingsvalet.
– Jag tror att man lite överförsiktigt gått in och förbjudit MPK att verka på Åland. Nu kanske man börjar titta på det med nya ögon, säger Back som hänvisar till Europas ändrade säkerhetsläge och Ålands utsatta läge mitt i Östersjön.
Demilitariseringen vill ålänningarna inte röra, det ska alltså inte få finnas fasta styrkor eller militära byggnader på ön.
– De flesta på Åland är nöjda med demilitariseringen. Men det är viktigt att inte vara naiv. Vi har krig i Europa och ett Ryssland vars president är efterlyst av internationella brottsmålsdomstolen, säger kursdeltagaren Anders Wiklund.
Det är viktigt att inte vara naiv
Anders Wiklund
Under vintern har nio ålänningar gått kurser för att bli certifierade MPK-utbildare. Nu hoppas Jonas Back att den kommande utredningen ger grönt ljus för MPK-kurser på Åland:
– Det har satsats pengar på att det ska finnas utbildare på Åland. Jag tror inte att försvarsministeriet sätter pengar på sådant här bara för skojs skull.
I någons skrivbordslåda finns sannolikt redan en vägkarta utritad för det åländska försvaret. Vi frågar kursledaren Kari Rönnqvist om framtiden:
– Soldatens grundkurs 3 och grundkurs 4 är under arbete och kommer att förverkligas.
Det ryktas om redan våren 2024, stämmer det?
– Vi får se.