Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Viktig milstolpe”, säger Freyrs Finlands-vd om miljökonsekvensbedömningen

Uppdaterad 26.09.2023 07:39.
Tor Stendahl ler och ser in i kameran i ett mötesutrymme.
Bildtext Enligt Freyr Battery Finlands vd Tor Stendahl har miljökonsekvensbedömningen gett företaget god feedback.
Bild: Jussi Itämäki / Yle

NTM-centralen har kommit med sin slutsats om Freyrs miljökonsekvensbedömning. Nu hoppas Freyr på försnabbad behandling av miljötillståndsansökan eftersom det handlar om ett grönt omställningsprojekt.

Enligt NTM-centralens slutsats om Freyrs miljökonsekvensbedömning har den planerade katodmaterialfabriken i Vasa sannolikt inga betydande skadliga konsekvenser. Projektet kommer ändå att leda till ökade mängder trafik och buller under såväl byggandet av fabriken som under själva driften.

NTM-centralen konstaterar att beredskapen för miljörisker och kemikalietransporternas säkerhet bör planeras omsorgsfullt. Som helhet anser myndigheten att projektet faktiskt påverkar klimatet på ett positivt sätt, eftersom det främjar lagring av förnybar energi.

Tor Stendahl som är vd för Freyr Battery Finland betecknar det som ett viktigt steg att projektet nu kommit så här långt.

– Det är en viktig milstolpe i vårt projekt. Nu har vi fått en god feedback på vad vi ännu måste göra för att kunna få ihop en bra miljötillståndsansökan, säger Stendahl

Hoppas få snabbare bedömning

Miljökonsekvensbedömningen tar upp en del punkter där det krävs ytterligare undersökningar, men enligt Stendahl är det här inget överraskande. Han berömmer processen och tycker att miljökonsekvensbedömningen var ett välgjort arbete från både Freyrs sida och myndigheternas sida.

– Nu går vi igenom båda projekten och den feedback som kommit från miljökonsekvensbedömningarna och sen kommer vi att börja jobba mot att få till en miljötillståndssansökan.

Freyr vill få in sin miljötillståndsansökan så snabbt som möjligt men Stendahl säger att resten hänger på hur snabbt myndigheterna kan behandla den.

– Vi vill ansöka om att få den snabbare bedömningen för gröna omställningsprojekt. Det är många projekt som ansöker om samma sak just nu så myndigheterna är hårt belastade. Jag hoppas att det inte orsakar förseningar.

Alla utredningar hittas här. Fabriken ska tillverka mellan 20 000 och 60 000 ton litiumjärnfosfat-material per år.

Förra veckan gav man utlåtande om Freyrs andra planerade fabrik, en battericellsfabrik på samma område. I det utlåtandet konstaterades det att battericellsfabrikens miljökonsekvensbedömning innehåller brister.

Artikeln uppdaterad 26.9 klockan 7.40. Ordet miljökonsekvensansökan byttes ut till miljötillståndsansökan.