Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den ryska tortyren i Ukraina är så brutal att många dör – ukrainare tvingas lyssna medan nära och kära våldtas

Blodfläckar på en vit soffa av läder. På soffan finns också en svart keps som är blodig och en tom vattenflaska.
Bildtext Spår av blod i en restaurang i Donetskregionen i Ukraina. Attacker mot restauranger och liknande civila mål räknas som krigsbrott.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Den ryska tortyren i Ukrainas ockuperade områden är systematisk och utbredd, visar en ny FN-rapport. FN har noterat flera fall där tortyren varit så brutal att den lett till döden.

Många ryska soldater tar till tortyr för att pumpa ukrainska civila och soldater på information, visar rapporten som den FN-kommission som utreder krigsbrott i Ukraina har släppt.

Gruppens ordförande Erik Møse konstaterar att man har flera bevis på tortyr.

– Vi har samlat in ytterligare bevis som visar att tortyren som de ryska styrkorna riktar mot ukrainare i områden som de kontrollerar är utspridd och systematisk. I en del fall har tortyren varit så brutal att den lett till att offren dött, säger Møse.

Han berättar att han sett bevisen med egna ögon i områden i Cherson och Zaporizjzja som Ryssland tidigare ockuperat.

Ukrainarna har torterats i fängelser, fångläger och liknande förläggningar. Det är särskilt människor som Ryssland misstänker är informanter till den ukrainska militären som utsätts för tortyr.

Ett mörkt utrymme som är mycket smutsigt och dammigt. I utrymmet ligger en dörr på golvet och en militäruniform.
Bildtext En tortyrkammare i en polisstation i Chersonregionen.
Bild: lev radin / Alamy/All Over Press

Våldtäkter av kvinnor i åldern 19–83 år

Ett tortyroffer berättar att hen utsattes för elektriska chocker.

”Varje gång jag svarade att jag inte visste något eller inte kom ihåg något gav de mig en elektrisk chock. Jag vet inte hur länge det varade, men det kändes som en evighet”, uppger ett offer i rapporten.

Rapporten bekräftar också flera fall av våldtäkt där ryska soldater våldtagit kvinnor i åldern 19–83 år. De våldtagna kvinnorna har ofta också utsatts för hot eller annat fysiskt våld.

– Ofta tvingades familjemedlemmar vara i ett intilliggande rum. De tvingades alltså lyssna medan de här våldsamheterna skedde, säger Møse.

Ryssland fick möjlighet att kommentera rapporten då den presenterades under ett möte på måndagen, men ingen rysk representant deltog.

Ryssland fortsätter att förneka att de torterar civila. De menar också att de inte attackerar civila mål.

Erik Møse sitter vid ett skrivbord och talar medan han gestikulerar med händerna. I förgrunden syns en namnskylt med hans namn på och en mikrofon.
Bildtext Den norska domaren Erik Møse leder arbetet i FN-kommissionen som utreder krigsbrott i Ukraina.
Bild: EPA-EFE / Martial Trezzini

Tortyren och våldet kan bottna i retoriken i ryska medier

Enligt rapporten kan människorättsbrotten i Ukraina bottna i retoriken som används i ryska medier.

– En del av retoriken i ryska medier kan utgöra uppvigling till folkmord, säger Møse.

Det här är FN-kommissionens andra Ukrainarapport sedan den skapades. I den första rapporten i mars konstaterades det att ryska styrkor har gjort sig skyldiga till en stor mängd krigsbrott i Ukraina.

Hit hör bland annat kidnappningar av ukrainska barn till rysk-ockuperade områden, våldtäkter, tortyr och attacker mot civil infrastruktur, likaså dödandet av civila.

Källor: AFP, AP, FN-rapporten