Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ministrar backade om utsläppsregler - bilindustrin fick igenom sin vilja

Trafik på en motorväg i Tyskland
Bildtext EU-kommissionens utsläppsregler fick inte grönt ljus i sin helhet av medlemsstaterna. Bilden är från en motorväg i Osnabrück i norra Tyskland.
Bild: Ullstein bild/ All Over Press

EU:s gröna ambitioner tog ett steg tillbaka idag när unionens ministrar beslöt att lätta på kommissionens förslag till nya utsläppsregler för fordon.

Skiljelinjen i diskussionerna gick mellan länderna med omfattande bilindustri och en mindre grupp som önskade strängare bestämmelser.

- Finland är nöjt eftersom vi kunde förhandla om det som var viktigt för oss redan tidigare, sa arbetsminister Arto Satonen (Samlingspartiet) efter det ministermöte som hölls under måndagen i Bryssel.

Han avsåg att man i slutresultatet hade tagit i beaktande de nordliga förhållandena när det gäller fordons vinterdäck.

Det var i november förra året som EU-kommissionen föreslog i striktare regler för att minska luftföroreningarna från nya motorfordon.

De nya så kallade Euro-7-reglerna innebar i kommissionens version bättre kontroll av utsläppen och skärpta gränsvärden, och också helt nya begränsningar av partikelutsläpp från däck och bromsar.

Bestämmelserna riktades till alla fordon, från personbilar till lastbilar och bussar.

Arbetsminister Arto Satonen anländer till konkurrensrådets möte i Bryssel
Bildtext Arbetsminister Arto Satonen deltog i konkurrenskraftsrådets möte i Bryssel.
Bild: EPA-EFE

Kritiken handlar om el-bilarnas ställning

Men förslaget ledde till kritik speciellt från länder med stor bilindustri, och bland de åtta opponenter fanns bland andra Frankrike, Tjeckien och Italien.

Argumenten mot Euro 7-kraven handlade om att det skulle kräva sådana investeringar som man menade tar resurser från utvecklingen av elfordon.

Konkurrenskraftsrådet som samlades under måndagen med ministrar från de olika medlemsländerna klubbade därför igenom det spanska ordförandeskapets kompromissförslag.

Det innebär att kontroll av utsläppen och de skärpta gränsvärdena hålls enligt de tidigare Euro 6-bestämmelserna för person- och skåpbilar, men sänks delvis beträffande bussar och tunga fordon.

De nyintroducerade begränsningarna av partikelutsläpp från däck och bromsar godkändes däremot.

EU har sedan 1992 stegvis skärpt utsläppsreglerna för fordon, och det är nu första gången som man tar ett steg tillbaka.

Luftföroreningar är ett allt allvarligare problem i Europa, och enligt en undersökning utförd av tidningen Guardian andas 98 procent av européerna farliga mängder av luftföroreningar.

Det godkända kompromissförslaget går efter ministerbeslutet vidare för behandling i Europaparlamentet.