Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Jesper Wung-Sungs och Jenny Lucanders bilderbok ställer de stora frågorna om vad man egentligen kan bestämma om

Collage med Jesper Wung-Sung och Jenny Lucander
Bildtext Författaren Jesper Wung-Sung och illustratören Jenny Lucander.
Bild: Lea Kaner & Linus Lindholm / ATC

Jesper Wung-Sungs Vad bestämmer jag? är en bilderbok med filosofisk karaktär. Pappan och Barnets diskussion tillsammans med Jenny Lucanders illustrationer, bjuder på en helhet som i sin enkelhet är rogivande och vacker.

Till att börja med väcker boken ett visst intresse på grund av titeln – Vad bestämmer jag? Frågan ter sig aningen läroboksaktig och måhända aningen förvirrande – och jag frågar mig om inte något har gått förlorat i översättningen från den danska originaltiteln Hvem bestemmer noget?, som har en mer allmängiltig innebörd.

Då jag läser boken, faller titeln ändå på sin plats. Det här är nämligen inget annat, än en genomgående filosofisk tankelek om vad ett barn och en vuxen egentligen har makt att bestämma över i livet. Boken överraskar med sin rättframhet och skärpa, där havet symboliskt står som det outgrundliga element som väcker de stora frågorna hos oss människor.

Uppslag ur bilderboken Vad bestämmer jag
Bildtext Illustratören Jenny Lucanders känsla för havet avspeglar sig väl i hennes illustrationer.
Bild: Förlaget M

Inledningsvis sitter Pappan och Barnet vid havet, där vågor rullar in och segelbåtar har uppspända segel. “Vad ska jag bli när jag blir stor?” frågar barnet. “Det bestämmer du själv”, svarar pappan. De går vidare längs med stranden och in i staden, som inte har något namn och i princip kunde vara vilken liten strandstad som helst. Det visar sig att det här med vad man kan bestämma om, egentligen är mer komplicerat än det gav sig ut för att vara.

Bestämmer jag om det ska byggas hus på vår lekplats?

Nej, tyvärr, svarade Pappan.

Bestämmer jag om bagaren lägger socker i brödet, eller om det rinner saft ur vattenkranen?

Såklart inte.

Så småningom går det upp för barnet att det egentligen är rätt lite som både pappan och barnet över huvud taget kan bestämma någonting om. Inte kan man bestämma om solen går upp eller hur många stjärnor det finns på himlen. Ej heller går det att bestämma var buss nummer 14 ska stanna. Det enda som tycks gå att påverka, är vad man vill bli när man blir stor, och pappan gissar. Vill du bli sjöman? Nej. Borgmästare? Nej. Bagare? Nope. Till sist kommer ändå barnet på något som det helt och hållet vill bli.

Uppslag ur bilderboken Vad bestämmer jag
Bildtext Boken rör sig från storslaget hav till detaljerade stadsbilder, medan Pappan och Barnet funderar på vad man har makt att bestämma över i livet.
Bild: Förlaget M

Lucanders bilder gör helheten njutbar

Den som tidigare har bekantat sig med Jenny Lucanders bildspråk – till exempel i Fredrik Soncks Freja och huggormen – känner sig direkt hemma i de storslagna havsvyerna och de härligt förvridna vinklarna där kaféstolar och husväggar spretar åt alla håll. Jag fastnar speciellt för Lucanders illustration av havet, då hon med hjälp av olika texturer skapar ett hav vars detaljrika vågor vackert kontrasterar mot det stora lugnet bakom. I uppslagen har hon även sett till att det finns rikligt med detaljer, djur och prylar som roar och väcker uppmärksamhet.

Mot slutet vänds illustrationer och text upp och ner, vilket framhäver bokens grubblande karaktär då man är tvungen att vända boken. Vad bestämmer jag? är en liten pärla med tankar och funderingar som lätt för en in i ett tillstånd som banar för en god natts sömn. Vad bestämmer jag? är med andra ord en alldeles utmärkt godnattbok.

Diskussion om artikeln