Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu finns rekordmycket pengar att söka för kulturprojekt i Sydösterbotten

Martin Enroth ser in i kameran, i bakgrunden ett oskarpt stadslandskap.
Bildtext Martin Enroth är Svenska kulturfondens ombudsman i Österbotten.
Bild: Frida Lönnroos

Svenska kulturfonden delar ut rekordmycket pengar ur Frans Henriksons testamentsfond i år. Även aktörer utanför Sydösterbotten kan söka om projektmedel – så länge projektet gynnar regionen.

I år kommer Svenska kulturfonden att dela ut mer pengar än någonsin ur Frans Henriksons testamentsfond – drygt en miljon euro. Frans Henriksons testamentsfond är en av Svenska kulturfondens största specialfonder och har inriktning på Sydösterbotten.

– Verksamhet som gynnar Sydösterbotten har ju väldigt goda ekonomiska förutsättningar just nu, om man har projekt inom konst, kultur, utbildning och integration och allt möjligt, säger Martin Enroth som är Svenska kulturfondens ombudsman i Österbotten.

”Det här är mycket pengar och vi efterlyser därför stora satsningar och nytänk i Sydösterbotten. Både när det gäller lokala gräsrotsprojekt och stora strategiska projekt”, säger Svenska kulturfondens vd Sören Lillkung i ett pressmeddelande.

Vasaförening ordnade barockfestival i Kristinestad

I sitt testamente var Frans Henrikson tydlig med att han ville understöda projekt som gynnar Sydösterbotten och Martin Enroth berättar att Kulturfonden tidigare haft tydliga riktlinjer, till exempel att sökandes hemort ska vara i Sydösterbotten. Men det har visat sig att många organisationer, högskolor och liknande som har postadress på andra orter ändå kan ha projekt som utvecklar och gynnar den här regionen.

– Vi gläntar lite på locket för att sökande utifrån gärna får vända blickarna till Sydösterbotten oavsett om det handlar om utbildningsfrågor, om det handlar om utbildningsfrågor, forskning, konst- och kulturprojekt eller barn- och ungdomsprojekt finns det ganska goda möjligheter att komma till regionen och jobba nu, säger Enroth.

Ett projekt som redan beviljats pengar och genomförts är föreningen Vasa Barocks konsertserie Kristina barock.

– Man har sin barockmusik med ganska högklassiga konstnärliga ambitioner och så har man hittat en fin och lämplig miljö i Kristinestad med en gammal trähusstad och Ulrika Eleonora kyrka. Då har man riktat blicken söderut och fått finansiering ur Frans Henriksons fond, säger Enroth.

Ansökningarna gäller också specifikt utvecklingsprojekt och inte ordinarie verksamhet, och Enroth exemplifierar genom att förklara att en återkommande julkonsert räknas som ordinarie verksamhet.

Kulturfonden letar efter idéer som gäller långsiktiga och gärna lite större satsningar som siktar på att hitta nya lösningar och samarbeten. Dessutom måste projekten vara inom ett av de områden som Kulturfonden stöder: utbildning, forskning, vetenskap, konst, kultur eller samhällsservice.

De här fondpengarna ska sökas innan september månad är över. Bidrag för ordinarie verksamhet kan man söka i samband med Kulturfondens novemberansökning.

Diskussion om artikeln