Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Elin Blomqvist-Valtonen tillbakavisar uppgifterna om att akutavdelningen i Borgå är hotad

Elin Blomqvist-Valtonen
Bildtext Elin Blomqvist-Valtonen är regionens enda representant i styrelsen för HUS-sammanslutningen och vice ordförande i välfärdsområdesfullmäktige.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

På akutavdelningen vårdas patienter som behöver observation dygnet runt.

Enligt tidningen Uusimaa är Borgå sjukhus akutavdelning, där patienter vårdas dygnet runt, hotad.

Enligt Elin Blomqvist-Valtonen (SFP) som sitter i HUS styrelse är det frågan om rykten.

– Enligt den information jag har fått är det inte frågan om att stänga akutavdelningen, utan om att eventuellt flytta fyra sängplatser från ett ställe till ett annat på Borgå sjukhus. Det handlar i grund och botten om att trygga patientsäkerheten och om att kunna erbjuda en bättre vård för de som behöver akutvården.

På akutavdelningen vårdas patienter som behöver observation dygnet runt.

HUS Akuten besökte sjukhuset i torsdags. Det är de som hyr platser för fyra sängar och betalar ungefär 130 000 årligen för de här platserna.

– Diskussionen om Borgå sjukhus och eventuella nedskärningar är helt tydligt mycket känslig och minsta lilla signal om eventuella omställningar blir snabbt mycket stor, tyvärr.

HUS har ett underskott på 115 miljoner euro i budgeten för år 2024 och att spara lite över 100 000 euro på fyra sängplatser är inte en riktig besparing, konstaterar Blomqvist-Valtonen.

– HUS har ännu inte gjort något budgetförslag inför 2024, och i alla fall just nu finns det inga signaler på att denna avdelning skulle vara indragningshotad.

Akutavdelningens standard höjdes under coronapandemin till att också kunna erbjuda mer krävande vård. Det är fortfarande möjligt att under några dagar vårda patienter med respiratorer.

Blomqvist-Valtonen är regionens enda representant i styrelsen för HUS-sammanslutningen och vice ordförande i välfärdsområdesfullmäktige.

Artikeln uppdaterad 26.9 8:26: Förtydligat att det är tidningen Uusimaa som har skrivit om att akutavdelningen skulle vara hotad.

Diskussion om artikeln