Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”De ger facken en pungspark, men förbjuder oss att ha pungskydd på” – fackledare och forskare kommenterar regeringens arbetsmarknadspolitik

Demonstranter med röda västar och ballonger står på Järnvägstorget med Ateneum i bakgrunden. På skyltarna som demontranterna bär finns vårdarfacket Tehys logotyp och texter som "Lakko-oikeus - perusoikeus" (Strejkrätt - en grundläggande rätt).
Bildtext Åsikterna om vad som är en politisk strejk går isär.
Bild: Lehtikuva

Fackföreningar är väldigt missnöjda med nedskärningar som regeringen har beslutat om och som först och främst drabbar arbetstagare och arbetssökande. Arbetsmarknadsforskare håller med dem.

Än så länge har de aktiva protesterna i Österbotten lyst med sin frånvaro, men åsikterna i landskapet tycks vara de samma som i övriga landet.

Vi har talat om saken med Viktor Kock som är verksamhetsledare på DiFF (Ingenjörerna i Finland rf), en självständig organisation som är medlem i centralorganisationen Akava och dess enda svenskspråkiga medlemsorganisation.

Med på samtalet var också Mikael Nygård, professor i socialpolitik vid Fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi i Vasa.

Båda två är ganska överens om vad som ligger som grund för de omfattande protesterna. Viktor Kock tycker att det är många olika problem som är orsaken till missnöjesyttringar.

– Största problemet är att regeringen försöker förstöra den nordiska modellen som arbetsmarknaden i Finland fungerar efter. Vi kommer överens med arbetsgivare och arbetstagare om villkoren på arbetsmarknaden. Men nu försöker man gå in med lagstiftningen och begränsar de här rättigheterna.

Vaasalainen Viktor Kock SDP:n puoluekokouskessa Jyväskylässä.
Bildtext DiFF:s verksamhetsledare Viktor Kock
Bild: Toni Määttä / Yle

– Med ett mantra om lokalt avtalande försöker man öppna upp för oorganiserade företag att gå in och överenskomma om saker som går emot lagstiftningen. Det här kan låta bra med lokala avtal men det blir lätt till ett lokalt diktat från arbetsgivarens sida eftersom det inte finns förtroendemän på arbetsplatsen.

Inte bara ett försämringsförslag

Kock påpekar att det inte bara är ett försämringsförslag som lagts fram, utan många.

– Vi har en lista från Akava-förbundet på fyra sidor som vi ser som problematiska. De mest problematiska är nedskärningar i arbetslöshetsunderstödet och ett försämrat anställningsskydd. Det är på många nivåer det påverkar. Vi ser det som väldigt obalanserat. Vi har däremot inte hittat någonting som skulle ha ålagts arbetsgivarna för att bidra med balansen i de här åtgärderna. Allting går på löntagarsidan.

Mikael Nygård håller med Viktor Kock. Han tycker att det är en ganska vanlig politik från en konservativ regerings sida. Det handlar helt enkelt om försök att luckra upp arbetsmarknadens strukturer.

– Man går in och försöker omförhandla och vissa fall diktera nya tolkningar av till exempel vad som menas med anställningstrygghet. Eller vad som menas med kollektivavtalens allmänna giltighet eller sociala förmåner som är kopplade till anställningen.

Porträtt på Mikael Nygård, professor i socialpolitik vid Åbo akademi.
Bildtext Professor i socialpolitik Mikael Nygård.
Bild: Niklas Fagerström / Yle

Han drar också paralleller med de nedskärningar som genomfördes av regeringen Sipilä 2015–2019.

– Vad vi ser är ett förslag till en linjeändring både när det gäller arbetsmarknadspolitik och socialskyddet. När man ser på det senare ser man ganska stora förändringar, inte minst när det gäller enskilda bidrag som arbetsmarknadsstöd och arbetslöshetsunderstöd, men också utkomststöd och bostadsbidrag.

Vad är en politisk strejk?

Regeringens finansminister, sannfinländaren Riikka Purra, anklagar facken för att göra oppositionspolitik och vill begränsa rätten till politiska strejker. Men vad menar hon egentligen med det?

Mikael Nygård tycker att det är allmän populistisk retorik.

– Det är ju alltid så när man har en politisk konflikt på intågande att man spelar med lite högre kort för att sedan har en möjlighet till en kompromiss genom att man gör en reträtt från de ursprungliga kraven.

Viktor Kock tänker i lite andra banor.

– Jag tänker det som en grundläggande rättighet. Påståendet med politiska strejker och att facken går i oppositionens ledband är en helt absurd diskussion. Samtidigt som man själv gör stora åtgärder på arbetsmarknaden så förbjuder man politiska strejker. Regeringsprogrammet ger fackföreningar en pungspark, men samtidigt förbjuder de oss att ha pungskydd på.

Diskussion om artikeln