Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Många frågetecken inför proffsligastarten i Nordamerika – Minttu Tuominen har en plan B om det inte går vägen, men tror att hon är för gammal för OS

Minttu Tuominen
Bild: Emil Hansson

Minttu Tuominen draftades av proffsligalaget Minnesota, men har ännu inte blivit erbjuden kontrakt. PWHL-starten äger rum i januari. Fortsättningen i landslaget kan stupa på ålderskortet.

När åker du iväg till Minnesota? En enkel fråga som ännu saknar svar. När Yle Sporten ringer upp landslagsmeriterade backen Minnamari ”Minttu” Tuominen, visar det sig att det finns fortfarande en hel drös av öppna frågor inför proffsligastarten.

I tre säsonger har hon kunnat njuta av livet som hockeyproffs. Det började i kinesiska Kunlun och sedan kritade hon på för PHF-laget Metropolitan Riveters. Hon hade sett fram emot att spela där ytterligare en säsong, när beskedet om den nya ligan kom och spelarkontraktet upphörde omedelbart.

– Tajmingen var nog den sämsta möjliga för egen del, då beslutet kom i juni och jag förlorade jobbet med en gång.

Då man nu går från 11 lag i två serier till sex lag i en serie, betyder det att antalet spelare minskar med ett hundratal.

Tuominen, som i sig är glad över den nya proffsligan och säger att det är ett steg i rätt riktning, skulle gärna ha sett att tidtabellen skulle ha varit lite mänskligare.

– Jag skulle gärna ha sett att man kunde ha fått lite mera tid att planera sitt liv och sin egen karriär. Att de skulle ha låtit oss spela den här säsongen ut och sedan kört igång med den nya ligan nästa höst.

Minnamari Tuominen på isen.
Bildtext Minnamari Tuominen trivs bra också på hemmaplan.
Bild: Tomi Hänninen

Stanna i Esbo och planera livet efter hockeyn

Det har nu gått en dryg vecka sedan Minttu Tuominen och Susanna Tapani draftades som enda finländare till den nya Nordamerikanska proffsligan PWHL. Både Tuominen och Tapani valdes av Minnesota, som har ytterligare en finländare i klubben, assisterande tränaren Mira Jalosuo.

Efter draften har varje klubb 18 spelare och möjlighet att kalla sammanlagt 28 spelare till träningslägret i november. När serien kör igång i januari får varje lag ha 23 spelare.

För Tuominen betyder det här nervkittlande veckor och månader. Något kontrakt har Tuominen ännu inte och det kan dröja till efter träningslägret innan hon med säkerhet vet om hon är med i den slutgiltiga truppen eller inte.

– Visst skulle det vara fint att få spela med världens bästa spelare, men inte blir jag bitter om det inte blir så.

– Mest väntar jag på att få ett beslut. Blir det i den nya ligan, eller spelar jag här och börjar fundera på karriären efter ishockeyn.

Minnamari Tuominen bär Eveliina Mäkinen på sina axlar.
Bildtext Minttu Tuominen tror att OS i Peking kan ha varit hennes sista.
Bild: EPA-EFE

För gammal för OS i Milano

Programmet för PWHL-säsongen torde offentliggöras i oktober. Det vi vet nu är att det handlar om 24 matcher och att man håller paus 4-14.4.2024 då VM spelas VM i Utica i USA.

Efter OS i Peking 2022 valde Tuominen att fokusera enbart på klubblaget förra säsongen och hon njöt i fulla drag. Och några fler VM eller OS blir det knappast heller för 33-åringen.

– Just nu kan jag inte se mig själv i Milano. Från landslagshåll har man tydligt också signalerat att man satsar på de yngre spelarna. De har liksom dragit fram ålderskortet på sätt och vis.

– Visst förstår jag det också. De som är födda 2002-2004 är i sin bästa ålder i Milano. Men det jag vill säga är att det inte nödvändigtvis är i mina händer om det blir ett OS till eller inte.

Diskussion om artikeln