Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rafflande höst väntar för Eva Nyström – jagar SM-guld med Hammarby och Nations League-framgångar med landslaget

Eva Nyström med bollen vid sina fötter.
Bildtext Eva Nyström har spelat elva landskamper.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen

Finlands fotbollsdamer fick en pangstart på Nations League då laget tvålade till Slovakien med 4–0. Mittbacken Eva Nyström ser med tillförsikt fram emot tisdagens bortamatch mot Rumänien.

Finland anlände till Bukarest i stark medvind. Landslaget har vunnit sju av åtta matcher sen årsskiftet. I de sju första matcherna stod inget annat än ära på spel men då Nations League sparkade i gång växlade laget upp ytterligare.

– Det känns som att vi spelat ihop oss under landskamperna i år. Vi var verkligen redo för tävlingsmatcher. Det var perfekt för oss att Nations League äntligen drog i gång, säger mittbacken Eva Nyström till Yle Sporten.

Marko Saloranta har fått en flygande start på sin sejour som förbundskapten. Han ersatte Anna Signeul efter EM-slutspelet i fjol somras och han har redan lyckats sätta sin prägel på Finlands spelstil.

Landslaget har en aktivare spelstil än under Signeuls ledning och Saloranta har också gett ansvar till flera orutinerade spelare.

– Han har kommit in med ny energi. Många av oss har haft honom som tränare i juniorlandslag. Så han känner till våra starka sidor och bygger upp laget utgående från dem, säger Nyström.

Har SM-guld i sikte

En av de spelare som tagit för sig sen tränarbytet är Eva Nyström. Hon är numera mer eller mindre given i landslagets startelva.

– Det är kul att få spela och få förtroende. Men det är inget som jag tar för givet. Jag vill prestera i varje match i både landslaget och klubblaget.

– Att spela regelbundet ger självförtroende. Allt blir lättare. Till exempel samspelet med spelarna runtomkring och att komma in i matchrytmen.

Den 23-åriga Nyström har också cementerat sin plats i klubblaget Hammarby. Hon har spelat från start i 18 av 20 matcher för Stockholmsklubben den pågående säsongen.

Då bara sex omgångar återstår toppar Hammarby Damallsvenskan. Men det är hårda bud – toppkvartetten är inom tre poäng från varandra.

– Det blir spännande. Varje match kommer att bli superviktig. Vi går såklart för guldet. Det blir en rolig höst.

Adelina Engman, Anna Tamminen och Eva Nyström jublar med svenska cup-bucklan.
Bildtext Adelina Engman, Anna Tamminen och Eva Nyström vann Svenska Cupen med Hammarby i juni.
Bild: SPA

Svettiga förhållanden i Bukarest

Innan det är dags för sluttampen av Damallsvenskan så gäller det för Nyström och det finländska damlandslaget att få Rumänien på fall i Bukarest.

Då lagen möttes i en landskamp i februari var Finland bättre med 4–0 så de blåvita är klara favoriter. Men de yttre förutsättningarna kommer att vara påfrestande.

– Det är nästan 30 grader här nu. Det blir en viss omställning för oss. Vi måste vara förberedda på att förhållandena är annorlunda än vad vi är vana vid. Det blir tufft.

Eva Nyström beskriver Rumänien som ett lag som satsar på omställningar. Hon höjer ett varningens finger för spjutspetsen Laura Rus som är vass i straffområdet.

– Jag tror och hoppas att vi är det bollförande laget. Vi måste hålla ett högt bolltempo från start och göra mål så snabbt som möjligt. De kommer att göra allt för att bryta vår rytm och komma tufft in i dueller, förutspår hon.

Nations League-matchen Rumänien–Finland sänds på TV2 och Yle Arenan. Avspark sker klockan 19.00 och sändningen inleds klockan 18.45. Sebastian Backman kommenterar på svenska.

Diskussion om artikeln