Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nybygget på silotomten i Vasa skjuts upp: ”Handeln måste piggna till först”

Uppdaterad 25.09.2023 18:05.
Visualisering av nybyggnaden på Strandgatan i Vasa.
Bildtext Den ursprungliga planen var att det nya tolvvåningshuset skulle stå klart 2027. Nu är tidtabellen osäker.
Bild: Sigge arkkitehdit

Fincap Rakennus skjuter upp byggstarten för det nya huset på Strandgatan. I nuläget är det oklart när byggandet påbörjas.

Byggföretaget Fincap Rakennus skjuter på förhandsmarknadsföringen av det nya huset som ska byggas på adressen Strandgatan 1 i Vasa. Vasabladet var först med nyheten.

Det här är andra gången nybygget skjuts upp. Förhandsmarknadsföringen av höghuset på silotomten skulle ursprungligen påbörjas i oktober 2022.

Fincaps vd Juha Pöntinen säger att allmänheten länge har väntat på att förhandsmarknadsföringen ska börja, men att marknadsläget helt enkelt är sådant att det inte är lönsamt att inleda byggandet.

– Jag kan inte säga en exakt dag eller månad, eller om marknadsföringen börjar i vår eller sommar. Alla kan känna på marknadsläget hur aktuellt det är för människor att skaffa lägenhet just nu.

Enligt Pöntinen leder bostadsförsäljning till en kedjereaktion på marknaden, vilket är utmanande med det nuvarande ränteläget.

– De som flyttar in på Strandgatan måste sälja sina gamla lägenheter, och så vidare. Det kan finnas upp till fem objekt i kedjan, och varje kedja måste lösa sig för att vi ska kunna göra affär. Handeln måste piggna till och människor börja lita på ekonomin och framtiden först, säger Pöntinen.

Ursprungligen skulle det nya höghuset stå klart 2027. I det här skedet vill Pöntinen inte kommentera om projektet blir klart enligt tidtabellen.

Rivningen av silorna på tomten väntas vara klar i slutet av oktober.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel Fincap siirtää siilotontin rakentamisen alkamisajankohtaa myöhemmälle – toimitusjohtaja: Kaupan pitää piristyä ensin, skriven av Sebu Björklund. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas / Yle Österbotten.