Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Festliga fotbollshösten får fortsättning – Eveliina Summanen ger Finland ledning på straff

Uppdaterad 26.09.2023 19:20.
Rumänien - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Premiären i Nations League blev en pangträff – nu hungrar landslaget efter en ny storseger, och det kan det mycket väl bli borta mot Rumänien, med matchstart klockan 19.

Det är kul att vara finländsk landslagsspelare just nu – och ännu roligare kan det bli.

De blåvita har vunnit sju av åtta matcher i år, ofta med stor marginal mot mediokra länder.

I fredags skrevs segersiffrorna i Nations League-premiären mot Slovakien hela 4–0. I dag ställs Finland mot ett lag som de tidigare under året slått med just 4–0: Rumänien.

Rumänien - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Finlands läge: Fortsätter dominera mot sämre

Självförtroendet är på topp för Finland, som glädjande nog uppträder mer dominant och mångsidigt än på många år.

Under Anna Signeuls tid var det kontringsbetonad fotboll som gällde. Det betydde att Finland hade ovanan att vantrivas med boll och stundvis ge över initiativet till sämre länder.

Linda Sällström löper på planen.
Bildtext Förbundskaptener kommer och går – Linda Sällström fortsätter näta. Hon gjorde öppningsmålet mot Slovakien efter ett par minuters spel.
Bild: All Over Press

Efterträdaren Marko Saloranta vill inte agera på samma vis. Mot Slovakien spelade Finland mångsidigt och moget. Det var betydligt mer kortpassningar längs med backen än långbollar slagna på högt och lågt.

– Han har kommit in med ny energi. Många av oss har haft honom som tränare i juniorlandslag. Så han känner till våra starka sidor och bygger upp laget utgående från dem, säger försvararen Eva Nyström till Yle Sporten.

Resultatraden talar ett tydligt språk: Finland avfärdar rutinmässigt sämre nationer på löpande band.

Rumänien lär inte bli ett undantag.

Rumäniens läge: Stod för jobbig premiärmiss

Sett till världsrankningen är Rumänien B2-gruppens näst bästa lag bakom den klara favoriten Finland.

Därför var premiärmissen mot Kroatien beklämmande. Rumänien gick planenligt upp i ledning med 1–0 – men då domaren blåste av matchen hade Kroatien vänt och vunnit med 2–1.

Rumäniens plan på att slåss om avencemang kan snart bytas ut till en kamp för att undvika nedflyttning till C-ligan.

Landets spelarmaterial imponerar inte. De flesta håller till i den rumänska ligan – som till och med är sämre rankad än Finlands Nationella liga.

Men det finns några undantag.

Italiens målvakt Camelia Caesar vaktar målet.
Bildtext Camelia Caesar är svåröverlistad. Hon har en grym rutin för att vara en 25 år gammal målvakt.
Bild: Michele Finessi/SPP/Shutterstock/All Over Press

Camelia Caesar, 25 år gammal, håller på att göra sin 12:e säsong i Serie A. Ni läste rätt, sedan hon var 13 år gammal har hon spelat i Italiens högstaliga.

Just nu är Caesar förstamålvakt för den regerande mästaren Roma. Hon utmanas av klubbens nyförvarv på samma position: Tinja-Riikka Korpela.

En annan att hålla ögonen på är anfallaren Christina Carp, som är i högform. Carp, som också har Serie A-meriter, har gjort fyra mål på de senaste fem matcherna i sin nuvarande schweiziska klubb Young Boys. Hon gjorde också Rumäniens enda mål mot Kroatien.

Håll koll på: Katariina Kosola fortsätter trampa på gasen

Katariina Kosolas utvecklingskurva är häpnadsväckande. Efter att ha spelat i HJK säsongen 2021 har hon hunnit representera tre allsvenska klubbar. Den senaste slår allra högst: BK Häcken, som går för guld.

Kosola charmade många fotbollsvänner i våras med sin framfusiga fotboll. Hon gillar att ha bollen vid sina fötter och älskar att utmana motståndarbackarna.

Mot Slovakien var hon matchens lirare och stod för två mål. Nu är Nations Leagues delade skytteligaledare sugen på nya baljor mot Rumänien.

Kommentarorns tips: Tre färska blåvita poäng

Fotbollshösten fortsätter planenligt. Finland tar full pott i Bukarest och vinner med 2–0.

Diskussion om artikeln