Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tomas Björkroth är ny stadsfullmäktigeordförande i Pargas: ”Jag är djupt tacksam över det stöd jag fått”

Uppdaterad 26.09.2023 10:31.
En man i kostymjacka och slips sitter vid ett bord med händerna ihop ovanpå bordet. I bakgrunden syns fönster. Bredvid sig på bordet har han en ordförandeklubba i trä.
Bildtext Tomas Björkroth efterträder Sandra Bergqvist som ordförande för Pargas stadsfullmäktige.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Tomas Björkroth (SFP) är ny ordförande för Pargas stadsfullmäktige i Pargas. Han valdes av ett enhälligt fullmäktige utan diskussion.

Björkroth efterträder Sandra Bergqvist som haft posten de senaste två åren.

– Det känns ganska överväldigande att ha blivit vald till den här posten och jag är djupt tacksam över det stöd jag fått. Jag hoppas att informationsgången som skett mellan politiker och tjänstemän, till exempel via aftonskolor, får en fortsättning, sa Björkroth i sitt tal till fullmäktige efter valet.

Björkroth fortsatte med att konstatera att den organisationsförändring som gjordes i början av året behöver utvärderas och uppdateras. Han uttryckte också oro för att budgetramen inför nästa år visar ett underskott på 2 miljoner och att det är viktigt att hitta en strategi för ekonomin.

En man i talarstolen.
Bildtext Tomas Björkroth höll ett kort tacktal till fullmäktige efter att han utnämnts till ordförande.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Jag kan vara med och påverka trots att jag inte är ordförande i livskraftsutskottet”

Björkroth avsa sig sitt uppdrag som första viceordförande i fullmäktige i våras, då det blev klart att han blev ordförande för livskraftsutskottet. Till Yle Åboland konstaterar han efter mötet att han troligtvis kommer att begära befrielse för sitt uppdrag som livskraftsutskottets ordförande.

– Som fullmäktiges ordförande kommer jag inte att avsäga mig alla mina åsikter kring utvecklandet av Pargas. Jag kan vara med och påverka trots att jag inte är ordförande i livskraftsutskottet, säger Björkroth.

Pargas stadsfullmäktige möts.
Bildtext Höstens första fullmäktigemöte blev också det sista för avgående stadsdirektör Patrik Nygrén.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Arbetet med att rekrytera en ny stadsdirektör är igång

Även om veckan innan fullmäktigemötet var händelserik då Pargas stadsdirektör efter en lång process valde att avgå, var det inget som desto mer kommenterades under mötet. Björkroth kommenterade stadsdirektörens avgång i korthet i sitt tal till fullmäktige.

– Det var en process som inte på något vis ska överdramatiseras. Det var utkomsten av många olika saker som gör att vi nu är i den här situationen, konstaterar Björkroth till Yle Åboland efter mötet.

I de fria diskussionerna efter mötet är det helt klart stadsdirektörens avgång och rekryteringen av en ny stadsdirektör är något som många av politikerna funderar på. Stadsstyrelsens ordförande Gilla Granberg konstaterar att arbetet med att rekrytera en ny stadsdirektör redan kommit igång.

– Vi har haft en ganska bra stadsdirektör på många sätt, men nu tänker vi framåt och vad Pargas stad behöver i framtiden. Det här måste vi noggrant fundera på tillsammans med alla de personer som sitter i rekryteringsgruppen och gärna också med hela fullmäktige, säger Granberg.

En kvinna framför en tavla.
Bildtext Gilla Granberg konstaterar att de senaste veckorna varit väldigt utmanande.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”För tre veckor sedan insåg jag att loppet är lite kört”

Granberg konstaterar att en del politiker i staden haft ett misstroende mot stadsdirektören redan under föregående fullmäktigeperiod. Granberg påpekar att det är vanligare än man tror att den här typen av situationer uppstår.

– Jag brukar ofta vara väldigt optimistisk och tro att man kan prata sig igenom varendaste en situation, men för tre veckor sedan insåg jag att loppet är lite kört och då var det bara att jobba enligt det, säger Granberg.

En del av politikerna har kommenterat misstroendefrågan gällande stadsdirektören anonymt, hur ser du på det att politikerna inte vågar säga vad de tycker med namn?

– På ett allmänt plan tycker jag att man ska våga stå för sin åsikt och uttala sig med sitt namn. I den här frågan var det ingen enskild stor fråga som ledde till det här. Det här är en stor helhet och det är få personer som känner till hela processen och då tycker jag att det är fel att kommentera om du inte har hela bilden klar för dig, säger Björkroth.

– Jag tycker det är helt förståeligt. Man ska ha respekt och visa häsyn till varandra, man ska inte gå in på några detaljerade frågor överhuvudtaget. Det avgångsvederlag som stadsdirektören och jag i dag har skrivit under säger att vi ska vara lojala med varandra och det betyder att vi inte går in på några detaljer, säger Granberg.

Pargas stadsstyrelse behandlar stadsdirektörens uppsägning och rekryteringen av en ny stadsdirektör på sitt möte den 2 oktober.

Tomas Björkroth efterträder Sandra Bergqvist som ordförande för Pargas stadsfullmäktige

6:16

Diskussion om artikeln