Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Johannes Høsflot Klæbo redo att åka Ski Classics i stället för världscupen – sågar norska skidförbundet: ”Idrottarna värdesätts inte”

Johannes Hösflot Kläbo poserar med ett leende på läpparna.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo säger sig kämpa för alla idrottares rättigheter.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Världscupen i längdåkning inleds om två månader men det är fortfarande oklart om Johannes Høsflot Klæbo kommer att delta. Klæbo har inte undertecknat ett idrottarkontrakt med det norska skidförbundet.

Klæbo hoppade av det norska landslaget i våras och den femfaldiga olympiska mästaren har ännu inte heller tecknat ett idrottaravtal med det norska förbundet. Utan ett gällande kontrakt kan han inte tävla för Norge under den kommande vintern.

Den norska längdstjärnan sparade inte på krutet i då han intervjuades av den amerikanska skidreportern Nat Herz och den förre världsmästaren Devon Kershaw i podcasten The Devon Kershaw Show.

I podcasten säger han rakt ut att det norska skidförbundet inte behandlar sina idrottare väl och han kritiserar också ledningens värderingar.

– De fattar oerhört kortsiktiga beslut och tänker inte på idrottaren. Jag upplever att idrottarna inte värdesätts särdeles högt och det tycker jag att är fel, säger han.

Klæbo vill utnyttja sitt marknadsvärde

Klæbo har bland annat tagit strid för idrottarnas rätt att marknadsföra sig själva. Klæbos marknadsvärde är skyhögt men hans möjligheter att slå mynt är begränsade i och med att förbundet exempelvis säljer reklamplatserna till åkarnas tävlingsdräkter.

Han är mån om att poängtera att han inte vill tacka nej till landslaget i framtiden.

– Men jag tycker att det är viktigt att idrottarna prioriteras och att förbundet och förbundsledningen värdesätter dem lite mer.

Klæbo har varit på krigsstigen i flera månader. Först hoppade han av landslaget och på sommaren uttryckte han sitt missnöje över att hans hovvallare Frode Pedersen inte fick förlängt kontrakt. Pedersen har sagt till norsk media att arbetsmiljön i det norska serviceteamet var osund.

Den norska längdchefen Espen Bjervig fick ge svar på tal i tidningen VG. Bjervig, som avgår från sin post vid årsskiftet, säger att han har haft en bra dialog med Klæbo men att de ser saker ur ett annorlunda perspektiv.

– Det som är optimalt för en enskild idrottare är inte alltid optimalt för resten. Ibland skulle vi kunna göra ett bättre jobb, och vi vill hela tiden utvecklas, på samma sätt som idrottarna, säger Bjervig.

Espen Bjervig i närbild.
Bildtext Espen Bjervig avgår från posten som Norges längdchef vid årsskiftet.
Bild: Stella Pictures

Kämpar för idrottarna

Klæbo säger i intervjun med Nat Herz att han kämpar för idrottarnas rättigheter mer generellt. Krista Pärmäkoskis mångåriga manager Aki Pajunoja håller med.

– Han driver nu proffsåkarnas rättigheter. Han har som den största stjärnan ett enormt marknadsvärde och det leder till att det blir en kamp. I Finland har Iivo Niskanen tagit samma strid och det har förbättrat läget för alla åkare, säger Pajunoja.

Pajunoja tillägger att majoriteten av åkarna inte kan agera som Klæbo. Om de inte har ett kontrakt med förbundet får de inte delta i världscuptävlingar.

Yle Urheilus expert, den förre landslagsåkaren Ville Nousiainen, betonar att Klæbo är så framgångsrik att han kan föra sin kamp mot förbundet i offentligheten. Sämre åkare har inte samma möjligheter.

– Förbundet kan peta en åkare från landslaget och säga att det finns ersättare som är lika bra, säger Nousiainen.

Ville Nousiainen i närbild.
Bildtext Ville Nousiainen är en av Yle Urheilus expertkommentator i längdåkning.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Enligt Nousiainen sitter förbundet oftast med trumf på hand under kontraktsförhandlingarna. Men Klæbos läge är annorlunda. Det skulle vara en massiv imageförlust för det norska förbundet om han inte deltog i världscupen.

– Längdåkningen har aldrig tidigare haft en superstjärna som Klæbo. Därför har det blivit en så stor härva, tillägger Pajunoja.

Klæbo betonar att han vill delta i världscupen i vinter, men han insinuerar att han har en reservplan. Han är redo att tävla för Petter Northugs stall i Ski Classics-serien om han inte når en lösning med förbundet.

Pajunoja förutspår att Klæbo kommer att delta i världscupöppningen i Ruka i november.

– Jag tror och hoppas att parterna kommer överens.

Artikeln är en bearbetad och förkortad version av Yle Urheilus artikel: ”Johannes Hösflot Kläbo lyttäsi maansa hiihtopomot – Krista Pärmäkosken manageri yllättyi etenkin yhdestä seikasta poikkeuksellisessa kohussa”