Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lerskredet i Västsverige utreds som miljöbrott

Kung Carl XVI Gustaf på en bro ovanför motorvägen vid Stenungsund omgiven av en grupp människor. Det blåser och kungens hår står på ända. Han ser bekymrad ut.
Bildtext Kung Carl XVI Gustaf besökte olycksplatsen på måndagen.
Bild: Lehtikuva

Den svenska polisutredningen om jordskredet i Stenungsund natten till lördagen har fått en ny brottsrubricering: miljöbrott.

På måndagen var det fortfarande oklart vad som orsakade raset som förstörde ett stort parti av Europaväg 6 cirka 50 kilometer norr om Göteborg i västra Sverige.

I lördags uppgav polisen att det skedda utreddes som grov allmänfarlig ödeläggelse, men på måndagskvällen stod det klart att rubriceringen har ändrats till miljöbrott.

Förundersökningen kommer att ledas av miljöåklagare Magnus Clase vid riksenheten för miljö- och arbetsmål, uppger SVT med hänvisning till polisens presstalesman.

Kungen: Glad att ingen omkom

På måndagen besökte kung Carl XVI Gustaf olycksplatsen i Stenungsund. Enligt Aftonbladet hade han tillbringat helgen i Västsverige och tog tillfället i akt att göra ett besök.

– När en så här dramatisk händelse händer vill jag ju ta mig hit och ta reda på vad som hänt, konstaterade han.

Från en bro över motorvägen blickade den svenske monarken ut över förödelsen. Förutom vägpartiet skadades en hamburgerrestaurang och en bensinstation i lerskredet.

– Jag är glad att ingen omkom, tack och lov. Men det påverkar trafiken och kommer påverka infrastrukturen över lång tid, sa kungen.

Karta över Västsverige med väg E6 markerad från Göteborg genom Stenungsund och vidare norrut längs den svenska västkusten. Intill Stenungsund är platsen för lerskredet 23.9.2023 markerad med ett rött kors.
Bildtext Lerskredet inträffade i Stenungsunds kommun cirka 50 kilometer norr om Göteborg natten till lördagen den 23 september.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Stort jobb att reparera skadorna

Delar av motorväg E6 och en mindre väg som löper parallellt med Europavägen har flyttat på sig 50 meter i samband med det stora lerskredet i Stenungsund natten till lördagen.

– Det ser himla bökigt ut att laga det här, säger Johan Kleman, professor emeritus i naturgeografi och fjärranalys, till SVT.

Han konstaterar att marken i området bevisligen är rörlig och att jordmaterialet är olämpligt att ha under en väg. Det innebär att det blir ”oerhört mycket schaktande och borttransporterande” innan man kan bygga en sträcka helt ny väg.

– Det kommer att ta tid att undersöka exakt vad man ska göra och det kommer att ta ännu mer tid att bygga det, säger Kleman.

Källa: SVT, Aftonbladet