Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bostadsproduktionen halveras i år – besviken byggnadsindustri hoppas på regeringen

En byggnadsarbetare går på en ställning vid ett tak.
Bildtext Många nybyggnadsprojekt har avbrutits i väntan på bättre tider. De kan dröja, enligt Byggnadsindustrins prognos.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Byggbranschen befarar ännu sämre tider, efter nedgång i redan ett års tid. Bostadsproduktionen rasar med hälften. Det framgår av en färsk prognos från Byggnadsindustrins intresseorganisation RT.

Totalt minskar nybyggandet i år med tio procent.

Sysselsättningen inom byggnadsbranschen minskar och det blir värre framåt hösten. Det kan bli bättre först år 2025, enligt prognosen från Byggnadsindustrin RT.

I år påbörjas byggandet av 16 000 nya bostäder i Finland, i fjol var motsvarande siffra mer än dubbelt så stor, 37 000 nya bostäder.

Räntor och byggnadskostnader har ökat. Samtidigt finns det ett överskott av osålda bostäder som väntar på köpare.

När Byggnadsindustrin redovisar sin senaste prognos är det tal om knapphetens återkomst på en redan svag bostadsmarknad.

”Det värsta är framför oss”

Allt kan påverkas med politik, säger chefsekonomen Jouni Vihmo. Men regeringens budgetförslag tog inte vara på möjligheterna till ett räddningspaket för att öka utbud, efterfrågan och förtroende i byggnadsbranschen. Därför byts sju goda år nu ut mot en njuggare period, enligt Vihmo.

Byggnadsindustrins vd Aleksi Randell (Saml) är mer positiv till regeringens åtgärder. Åtgärderna för att få fart på bostadsbyggandet går i rätt riktning, säger han. Men de är osäkra och förutsätter ett snabbt genomförande.

Randell hoppas på den statligt finansierade bostadsproduktionen via Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA)

Små statliga löften

Från statligt håll framförs att möjligheterna att stödja utvecklingen inom byggbranschen genom offentliga stödåtgärder bara är temporära och begränsade. Därför kan stora ekonomiska stödåtgärder till byggnadsbranschen inte motiveras.

De åtgärder som ändå föreslås gäller investeringsunderstöd för grupper med särskilda behov, fler bostadsrättsbostäder, mer räntestödslån för statsunderstödd bostadsproduktion och ökat maximibelopp för BSP-räntestödslån.

Få ljuspunkter

De få ljuspunkterna i byggprognoserna just nu finns inom infrastruktur och vindkraft. Byggandet av kontor och affärslokaler går också bra.

Byggnadsindustrin RT hoppas på mer renoveringsarbeten och grön omställning, men är besviken på resultaten från budgetbehandlingen.

Regeringsprogrammet beskriver en målsättning om en tillräcklig bostadsproduktion som erbjuder finländarna mångsidigt, högklassigt boende till skäligt pris, subventionerat för dem som behöver det mest.

Finländarna ska genom sitt arbete och sina besparingar ha möjlighet att skaffa en ägarbostad heter det i regeringsprogrammet. Regeringen lovar främja ett tillräckligt utbud av bostäder och bostadsfinansiering.