Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damernas EM-kval i handboll inleds mot hårt motstånd – här är truppen som möter Tjeckien och Nederländerna

Uppdaterad 26.09.2023 15:51.
Finlands handbollsdamer jublar.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix24/Kalle Parkkinen

Finlands damlandslag i handboll inleder EM-kvalet i oktober med matcher mot Tjeckien och Nederländerna. Chefstränaren Tomas Westerlund har utsett 16 spelare till de två första matcherna.

Finland spelar mot Tjeckien på bortaplan onsdagen den 11 oktober, och mot Nederländerna inför hemmapubliken i Karis den 14 oktober. Det fjärde laget i gruppen är Portugal. De två bästa i varje kvalgrupp och dessutom de fyra bästa av grupptreorna kommer att kvalificera sig till EM-finalturneringen 2024 som spelas i Schweiz, Österrike och Ungern.

– Det är väldigt utmanande matcher som väntar. Tjeckien är ett riktigt tufft motstånd på bortaplan, och Nederländerna är ännu tuffare. Det här kvalet är en stor utmaning för oss, men jag är verkligen glad att vi får spela de här tuffa matcherna och slåss om en plats i finalturneringen, säger Westerlund i handbollsförbundets pressmeddelande.

– Det här är en stor grej för hela finsk damhandbollen.

Finlands laguppställning har varit relativt stabil under Westerlunds chefstränarperiod, men det har skett mindre förändringar i gruppen sedan vårens landskamper.

– Emma Aarnio är inte med på grund av en knäskada och ersätts av Hanna Nyman som spelar i Norge, och som lyckats bra sedan säsongsstarten. Även Linn Wentzell är borta på grund av skada. Vi tog in Annina Nyström som nytt linjespelaralternativ, som har tidigare spelat i ungdomslandslaget och som presterat bra för sin klubb i Sverige under ett par år, kommenterar Westerlund.

– I övrigt är laget i princip samma som i våras.

Truppen i EM-kvalet mot Tjeckien och Nederländerna:

Wilhelmina Wolff (mv), IFK Örebro (SWE)
Ilona Kosonen (mv), Dicken
Ellen Voutilainen, Skuru IK (SWE)
Lotta Kulju, IFK Örebro (SWE)
Johanna Hilli, GrIFK
Matilda Peitsaro, Dicken
Sara Sandelin, Bones IL (NOR)
Hanna Nyman, Nit-Hak (NOR)
Ella Holopainen, HIFK
Corinna Jensen, GrIFK
Julia Lönnborg, Tyresö HK (SWE)
Annina Nyström, IFK Örebro (SWE)
Nicolina Fredriksson, Aranäs HK (SWE)
Emilia Karell, GrIFK
Ella Valkamo, Dicken

Anette Rakkolainen GrIFK

Diskussion om artikeln