Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 20 döda och hundratals skadade efter explosion vid bränslelager i Nagorno-Karabach

Uppdaterad 26.09.2023 15:38.
Bränslelager - Spela upp på Arenan

Minst 20 personer dog och närmare 300 skadades i en kraftig explosion vid en bränsledepå i utbrytarenklaven Nagorno-Karabach på måndag kväll.

Enligt lokala armeniska myndigheter har 290 människor förts till sjukhus, många i kritiskt tillstånd.

Regeringen i Nagorno-Karabach uppger att 13 oidentifierade kroppar hade hittats på platsen och att ytterligare sju personer dog på sjukhus.

Explosionen vid bränsledepån skedde nära huvudstaden Stepanakert på måndag kväll. En stor brand bröt ut efter explosionen.

 En brand vid en bränsledepå utanför Stepanakert i Nagorno-Karabach.
Bildtext Storbrand utanför Stepanakert i Nagorno-Karabach.
Bild: Lehtikuva

Det fanns många människor vid bränsledepån eftersom de hade blivit lovade bränsle vilket är en bristvara i området, uppger separatistmyndigheterna i Nagorno-Karabach.

Armenierna lämnar Nagorno-Karabach

Enligt de armeniska separatisterna i Nagorno-Karabach dödades 200 människor i strider förra veckan.

Tusentals etniska armenier söker sig ut från Nagorno-Karabach efter att den azerbajdzjanska militären återtog full kontroll över enklaven i en blixtoffensiv förra veckan.

Separatistmyndigheterna tvingades att gå med på att lägga ned vapnen och inleda samtal om Nagorno-Karabachs återintegrering i Azerbajdzjan efter tre decennier av separatistiskt styre.

Trots att Azerbajdzjan har lovat att respektera rättigheterna för de etniska armenierna i regionen är många ändå rädda för repressalier och flyr därför till Armenien.

Minst 19 000 personer har nu korsat gränsen till Armenien, meddelade nyhetsbyrån Tass på tisdagen med hänvisning till den armeniska vice premiärministern Tigran Khachatryan.

Ryssland: Fredsbevarare hjälper till med evakuering

Ryssland säger att ryska fredsbevarande styrkor i Nagorno-Karabach har hjälpt till med evakueringen. Ryska fredsbevarande styrkor har befunnit sig i regionen sedan 2020 då Ryssland medlade fram ett vapenstillestånd som avslutade ett sex veckor långt krig mellan Azerbajdzjan och etniska armeniska styrkor i Nagorno-Karabach.

Många armenier anklagar de fredsbevarande styrkorna för att ha misslyckats med att förhindra fientligheterna och skydda den armeniska befolkningen.

Ryssland har tillbakavisat anklagelserna och hävdat att det inte fanns någon rättslig grund för ett ingripande eftersom Nagorno-Karabach har erkänts som en del av Azerbajdzjan.

Källor: Reuters, AFP, The Guardian

Uppdatering : Siffran gällande antalet människor som korsat gränsen korrigerades kl. 15.35 till 19 000 personer.