Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetslösheten ökar i Österbotten

Arbetslösheten fortsätter öka samtidigt som antalet lediga arbetsplatser minskar i Österbotten och Mellersta Österbotten.

I slutet av augusti fanns det åtta procent fler arbetslösa arbetssökande i Österbotten och Mellersta Österbotten jämfört med året innan. Antalet arbetslösa var dock färre i augusti än i juli.

Sydösterbotten hade den lägsta arbetslöshetsgraden med 4,5 procent inom området för NTM-centralen i Österbotten där både Österbotten och Mellersta Österbotten ingår. Dock ökade arbetslösheten i Sydösterbotten i augusti med 11 procent jämfört med fjolåret.

– Sysselsättningsläget inom vårt område är fortfarande ganska bra. Men å andra sidan ökar arbetslösheten bland ungdomar och vi bör följa med hur den utvecklas under de närmaste månaderna, säger Juha Nummela, direktör för Österbottens arbets- och näringsbyrå, i ett pressmeddelande.

Relaterat

Fler ingenjörer utan jobb än tidigare

Ingenjörsförbundet IL uppger att sysselsättningsläget inom branschen försämrats och att det fortsätter att bli sämre. I oktober var 4,1 procent av ingenjörerna arbetslösa, mot 3,8 procent år 2022).

Särskilt bland nyutexaminerade ingenjörer har arbetslösheten ökat på sistone.

Förbundet bedömer att den hittills gynnsamma sysselsättningsutvecklingen tar paus och att antalet permitterade ökar under de kommande månaderna.

I oktober 2023 fanns det 4 763 arbetslösa ingenjörer i Finland, vilket är 160 personer fler än i september. Jämfört med läget ett år tidigare var 487 fler ingenjörer utan jobb.

Antalet permitteringar har ökat särskilt inom byggbranschen.

Klas Eklund tittar in i kameran. I bakgrunden en konferenssal.

Svår vinter att vänta i Sverige: ”Svensk ekonomi går sämst i hela Norden”

Svenska kronan är svag och värd 0,089 euro just nu.

Danske Banks logo

Danske Bank: Sämre ekonomisk tillväxt år 2024 än man tidigare tänkt

Banken förutspår också ökad arbetslöshet.