Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sugbilsföretagare i Borgå osäker om han vill vara med och tävla om att få köra slam för kommunen: ”Det beror på deras krav”

Mansperson står framför stort fordon.
Bildtext Christian Gustafsson från Borgå är delägare i Porvoon Viemäripalvelu Oy. Han har fyra slamtransportfordon.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hittills har fastighetsägaren själv beställt tömning av brunnar och transport av slam av en valfri tjänsteleverantör. I fortsättningen beställs de från den kommunalt ägda Rosk'n Roll. I östra Nyland sker det här år 2025.

Östra och västra Nyland övergår till kommunalt organiserad slamtransport. Övergången sker ett område i taget under åren 2024–2026.

En av dem som tömmer människors bajsbrunnar enligt den nuvarande modellen är Christian Gustafsson från Borgå. Han är delägare i Porvoon Viemäripalvelu Oy.

Han tycker inte alls om det nya systemet med kommunal slamtransport och han vet inte ens om han ska vara med när slamtransporterna konkurrensutsätts nästa år.

– Det är ett stort frågetecken. Det beror på deras krav. De påstår att de inte har fordringar på utrustningen, men det är mycket annat som inverkar. Hur mycket betalt får vi för att tömma och vilken är tidsintervallen? Det här är saker jag behöver veta innan jag söker uppdraget.

Kör man för någon annan är man inte längre egen chef

Hittills har fastighetsägaren själv beställt tömning av brunnarna och transporten av slammet av en valfri tjänsteleverantör. I framtiden beställs de från Rosk'n Roll. I praktiken sköts transporter och tömning av ett transportföretag som Rosk'n Roll konkurrensutsatt.

Christian Gustafsson har följt med processen kring slamtransporten så länge den pågått och han önskar att han fick fortsätta som förut.

– Om du kör under Rosk'n Roll är du inte din egen chef mera. Då kan du lika gärna jobba för någon annan.

Gustafsson har tre kombibilar med både sug- och spolfunktion och en regelrätt slambil med bara sugfunktion.

Rosk'n Roll uppmuntrar små företag att ansöka tillsammans

I östra Nyland sker upphandlingen under 2025. Skärgårdsdestinationer utanför de permanenta trafikförbindelserna konkurrensutsätts senare.

På Rosk'n Roll säger transportchef Mika Toivari att det är möjligt att tömnings- och transportkontrakten i området även i fortsättningen sköts av samma företagare som för tillfället.

”Vårt mål är att göra det möjligt för mindre företag att delta i anbudsprocessen utan betydande investeringar i utrustning.”

Också företagssammanslutningar får lämna in anbud, men det här tror inte Christian Gustafsson kommer vara någon höjdare.

– Det finns säkert de företag som går ihop. Men om det skulle vara ett fungerande koncept skulle folk säkert ha slagit ihop sig för länge sedan. Alla kommer inte alltid överens oavsett vad det är frågan om.

Orättvist om det billigaste anbudet vinner

Rosk'n Roll har fört bakgrundsdiskussioner med transportföretag som är verksamma i områdena i över ett och ett halvt år. Företagarnas långa erfarenhet inom slamtransport utnyttjas i transportplaneringen och deras synpunkter beaktas i konkurrensutsättningen, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Gustafsson förstår inte hur Rosk'n Roll ska kunna beakta honom som företagare.

– De kan inte beakta alla. Eftersom det går via konkurrensutsättning och det billigaste priset vinner så beaktar de ingen på något vis. Mindre företag kan inte ge sådana priser som större företag kan ge.

Rosk'n Roll hoppas att så många transportföretag som möjligt kommer att delta i själva anbudsprocessen. På upphandlingskanalen Hilma kan företag följa med när uppdragen konkurrensutsätts.

Rosk'n Roll kommer kontakta invånarna per brev ungefär ett år innan insamlingen börjar och be dem rapportera information om avloppssystemet och tömningsintervallen för sina fastigheter.

Informationen behövs för planering av slamtransporterna i området och för myndigheternas bruk. Informationen kan lämnas in på nätet eller med hjälp av pappersblanketten som kommer med brevet.

Diskussion om artikeln