Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Responslådan svämmade över – Helsingfors får kanske tänka om kring Havis Amandas skydd

Uppdaterad 26.09.2023 14:03.
Visualisering av ett cylinderformat skyddsnät runt Havis Amanda. På bilden står nätet i springbrunnen, så sjölejonskulpturerna är utanför skyddsnätet..
Bildtext Den här – omdiskuterade – versionen av skyddet är ritat av byrån WSP Finland.
Bild: Aaro Sariola / WSP

Det planerade skyddet kring Havis Amanda har dryftats i offentligheten och diskussionen har kretsat kring om det faktiskt är till någon hjälp, eller om det går att klättra över det. Nu funderar staden på att ändra planerna.

Tanken var att då den uppiffade och restaurerade Havis Amanda-statyn åter står på Salutorget i Helsingfors så skulle hon omgärdas av ett stålstängsel. Så var åtminstone planen, men nu kan projektet kullkastas helt och hållet.

Staden har beslutat att fortsätta planeringen eftersom en strid ström av respons har kommit in, berättar trafik- och gatuchef Reetta Putkonen.

Också stadens interna granskning visar att det finns anledning att fortsätta planeringen.

– Vi har inte bestämt oss för något ännu. Det kan se ut som vi hittills har tänkt, eller så ser det helt annorlunda ut, säger Putkonen.

Det planerade stålstängslet runt den 115 år gamla statyn väckte mycket diskussion och invånarna ansåg bland annat att stängslet är för massivt.

Enligt Putkonen har folk kontaktat staden och önskat något lite lättare i stället.

– Vi funderar också på hur skyddet kan komma att uppfattas, alltså vad det sänder ut för signaler om vår stad, säger hon.

Det har också funnits misstankar om att det är enkelt att klättra över staketet till statyn, men Putkonen säger att staden vill försäkra sig om att det inte går att genomföra.

– Vi ska fundera på nytt med fokus på bland annat säkerhet.

En tanke som har florerat är om skyddet eventuellt kan ha ett tak eller ett lock och Putkonen säger att det fanns med i ett av utkasten och att staden ska fundera vidare på det – men det är inte heller helt enkelt.

– Locket måste i så fall hålla tyngd eller vara omöjligt att stiga på, och dessutom vara enkelt att sätta dit och forsla bort.

Inte en permanent konstruktion

Staden förundrar sig över hur många det är som har missförstått avsikten med skyddsstaketet. Många har trott att det rör sig om en permanent konstruktion, då det i själva verket är frågan om en tillfällig lösning som fraktas dit då det finns förhoppningar om folkfest i huvudstaden.

Det brukar vankas folkfest och statyklättring då Finland når stora idrottsframgångar – och i framtiden kanske även segrar i exempelvis Eurovisionstävlingen. Det i kombination med väder och vind har lett till oro över skicket på Havis Amanda och i slutändan till att hon nu har fraktats bort för att få ett ansiktslyft.

– Havis behöver inte skyddas så ofta, kanske inte ens varje år. Men å sin sida är händelserna viktiga för folket och vi vill vara säkra på att skyddet motsvarar hennes värdighet, säger Reetta Putkonen.

Det här är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Havis Amandan suoja saattaa mennä uusiksi – palautevyöry sai kaupungin epäröimään skriven av Ari Tuhkanen. Översättningen är gjord av Christoffer Kaski.