Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo inför belöning för tips om skadegörelse

En närbild av ett krossat fönster.
Bildtext Skadegörelse av olika slag har ökat i Lojo. Arkivbild.
Bild: YLE/Jonas Mastosalo

I Lojo har politikerna beslutat sig för att skapa ett system där staden ger en belöning till den som tipsar om ofog.

Det var Socialdemokraternas fullmäktigegrupp som lämnade in en motion om belöning. Även ledamöter från Samlingspartiet, De Gröna, Vänsterförbundet och Vårt Lojo skrev under motionen.

I motionen konstaterades att ofog och skadegörelse mot privat egendom samt organisationers och stadens egendom ökat i Lojo.

Det går åt tiotusentals euro årligen för att reparera skadorna som handlar om krossade fönster, nedklottrade väggar och lekplatser, förstörda planteringar, träd, lampor, busskurer och så vidare.

I motionen föreslår att Lojo stad skapar ett system för tipsbelöning. Belöningen betalas till tipsaren efter att gärningsmannen bakom ofoget åkt fast för sitt brott och blivit ersättningsskyldig.

100–300 euro för ett tips

Fullmäktige i Lojo beslöt (13.9) att införa ett belöningssystem.

Lojo betalar nu 100 euro för tips för skador som lett till en utgift för staden på upp till 5 000 euro, 200 euro betalas ut för skador på mellan 5 001 och 10 000 euro och 300 euro för skador som kostar staden över 10 000 euro.

Om det är frågan om riktigt grov skadegörelse så kan stadsstyrelsen separat föreslå en högre belöning för tips för att få fast skadegöraren, till exempel 1 000 euro.

Belöningarna betalas från stadsstyrelsens budget. Till exempel Kuopio använder sig av ett belöningssystem och där har belöningar betalats ut några gånger per år.

Formulär på webben

Lojo stad kommer att skapa ett formulär på stadens webbplats där man kan anmäla skadegörelse. Uppgifterna i formuläret överförs krypterat och konfidentiellt till förvaltningsjuristen som lämnar uppgifterna till polisen.