Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Artificiell Alma Pöysti kniper huvudrollen av Liv Ullmann i ny ”galen” version av Ingmar Bergmans klassiker

Två kvinnor i svartvitt omgivna av mönster som ska påminna om digitala element.
Bildtext Omarbetning av Sven Nykvists posterfoto för Persona från 1966.
Bild: © AB Svensk Filmindustri.

En AI-genererad version av filmen Persona från 1966 har premiär på Göteborgs filmfestival nästa år. I den nya upplagan ersätts Liv Ullmanns karaktär av en nytolkning av finlandssvenska Alma Pöysti.

I Ingmar Bergmans Persona från 1966 spelar Liv Ullmann skådespelaren Elisabeth, som får en ny sköterska i Alma (Bibi Andersson). Filmen utforskar olika och föränderliga personligheter, vilket enligt Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival, gör den till högaktuell i den pågående debatten kring AI inom nutidsfilmen.

– Vi vill tillföra en konstnärlig och existentiell dimension till diskussionen, och vi vill göra det genom att gå i dialog med Ingmar Bergmans ojämförliga film, säger Jonas Holmberg i ett pressmeddelande.

Resultatet är nyversionen Another Persona, där Ullmanns karaktär ersätts av Alma Pöystis nytolkning med hjälp av artificiell intelligens, AI.

Skådespelarens rätt till sin egen person kontra de teknologiska möjligheter som AI för med sig är en kärnfråga i den pågående skådespelarstrejken i Hollywood och stod också i centrum av manusförfattarnas strejk.

Pöysti ser fram emot ”äventyret”

Alma Pöysti, som i år radat upp framgångar efter varandra med huvudroller i såväl Aki Kaurismäkis prisbelönta Höstlöv som faller och Fares Fares Netflixserie En dag och en halv, är förväntansfull enligt pressmeddelandet.

– Med nyfikenhet och bävan jag ger mig hän åt detta fantastiskt galna experiment (typiskt Göteborg Film Festival!). Idén bakom Another Persona är fascinerande rent skådespelar-existentiellt, med filosofiska, tekniska, moraliska och upphovsrättsliga dimensioner, säger Pöysti.

Dokumenterat: Alma Pöysti och vägen från ung teaterskådis till filmstjärna

44 min

– Bergman och Ullmann hör till husgudarna, och Persona är ett mästerverk, så det är med stor ödmjukhet och respekt jag närmar mig grundmaterialet. Att ge sig in AI-världen är att ge sig ut på okänd mark utan karta. Jag ser fram emot äventyret.

Också förvaltaren av Bergmans konstnärliga arv, vd:n för Stiftelsen Ingmar Bergman, Jan Holmberg, ser fram emot filmen som alltså får sin premiär i slutet av januari på Göteborg Film Festival, som i vinter har fokus på AI.

– ”Varje tonfall är en lögn, varje gest en förfalskning” heter det i Bergmans film från 1966. Det är ännu mer sant nu! säger Jan Holmberg och kallar projektet för ett genialt projekt.

Närbild på Leia (Carrie Fisher).
Bildtext Då Carrie Fisher efter sin död var med i episod VII av Star Wars-filmserien var hon inte AI-genererad, utan man använde annan datorteknik och gamla klipp. I filmen Rogue One föryngrades hon dock fyrtio år med hjälp av AI.
Bild: ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Datorgenererade karaktärer har redan i flera år varit ett inslag i filmvärlden. I Hollywood var Star Wars-franchisen en föregångare. I filmen Rogue One (2016) spelar engelsmannen Peter Cushing rollen som amiral Tarkin, trots att Cushing dog 1994.

Paul Walker har likaså spelat sin karaktär i Fast & Furious-filmer också efter sin död 2013, och även Bruce Lee, Audrey Hepburn och Philip Seymour Hoffman har ”skådespelat” efter att de dött genom användning av datorteknik.