Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Polisens förundersökning i Ulrikasborgsfallet är klar – offret dog av skador mot huvudet

En brun dörr till en lägenhet i ett höghus.
Bildtext Den 47-åriga kvinnan dog av skador mot huvudet.
Bild: Rosa Lehtokari / Yle

Ärendet går nu till åtalsprövning.

Polisens förundersökning i det misstänkta mordfallet i Ulrikasborg är nu slutförd. Offret var en 47-årig kvinna och hon var gift med den misstänkta.

Kvinnans anhöriga blev oroliga då hon inte dök upp på sitt jobb den 16 december i fjol – samma dag som mordet enligt polisen ska ha skett. De anhöriga fick den misstänkta att anmäla henne som försvunnen varpå en polispatrull besökte honom på kvällen. Då fanns det ännu inte anledning att misstänka honom för något brott.

Det har senare visat sig att kvinnan redan var död och att kroppen fanns gömd i lägenheten.

Följande dag såg en person, som hade hört att hon var försvunnen, den misstänkta i portgången med sin bil och en sopsäck och anmälde händelsen till polisen.

Då polispatrullen anlände fann de att den misstänkta höll på att flytta kroppen till bilen i sopsäcken. Han greps och häktades senare på sannolika skäl misstänkt för dråp.

Under förundersökningen ändrades brottsrubriken till mord.

”Under förundersökningen framkom omständigheter som tyder på att dådet var planerat i förväg. Den misstänkta hade exempelvis skaffat utrustning för att städa upp efter sig”, säger kriminalkommissarie Tommi Lehtonen som har lett förundersökningen.

Förundersökningsmaterialet hemlighålls

Den misstänkta har i förhör erkänt att han vållade kvinnans död, men ansåg att det rörde sig om en olycka.

”Polisens syn på händelsen skiljer sig från hans berättelse. Offret hade fått utstå upprepat grovt våld, vilket inte stöder hans berättelse”, säger Lehtonen.

Kvinnan dog av skador mot huvudet, men polisen berättar inte mera om hur hon dog, eftersom det involverar sådant som hör privatlivet till.

Trots att den misstänkta har berättat om händelseförloppet i förhör, har polisen ingen aning om motivet. Tiotals personer har hörts under förundersökningen, men under brottet var bara den misstänkta och offret på plats.

Förundersökningsmaterialet hålls hemligt eftersom det i mångt och mycket utgörs av information som ska hållas hemligt med stöd i offentlighetslagen.

Också händelser år 2021 har utretts

Efter att händelserna strax innan jul 2022 uppdagades, började polisen på nytt att utreda händelseförloppet där den misstänkta körde sin bil i havet vid Estbassängen norr om Salutorget i Helsingfors. Hela familjen satt i bilen som de provkörde. Ingen skadades i händelsen, som väckte mycket uppmärksamhet i media.

År 2021 undersökte polisen fallet som äventyrande av trafiksäkerheten och mannen dömdes till böter. I år undersökte polisen händelsen på nytt som fem fall av mordförsök.

Också den här förundersökningen är klar och fallet går till åtalsprövning. Högsta domstolen anser att mannen inte kan åtalas för mordförsök i det här fallet, eftersom han redan fått böter för samma brott.