Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”De skulle sköta kosthåll, städning och uppvärming av huset”– Magnus Cederlöf ger ut historik över lärarinneutbildningen i Ekenäs

En man står vid en gammal byggnad i Ekenäs.
Bildtext Magnus Cederlöf växte upp granne med Ekenäs Seminarium. Hans föräldrar och farfar jobbade där. Nu har han skrivit en historik över skolan som utbildade folkskollärarinnor på svenska.
Bild: Kjell Ekholm / Yle

Ekenäs Seminarium var en viktig utbildningsinstans för Ekenäs stad i över hundra år, och till en början var disciplinen hård. Nu har en historik över skolan kommit ut.

Ekenäsbördige Magnus Cederlöf fortsätter berätta om och dokumentera sin gamla hemstads viktiga historia.

Den här gången har han gått tillbaka till åren 1871–1974, tiden då Ekenäs Seminarium som första instans på svenska utbildade lärarinnor för folkskolan i Finland.

En era som fick ett snöpligt slut då utbildningen reformerades och lärarutbildningen skulle bli studentbaserad.

Vasa vann i dragkampen om placeringsort för en fakultet anknuten till Åbo Akademi.

Men seminarieområdet har fortsatt vara ett campus för utbildning. I dag huserar Yrkeshögskolan Novia här.

Ekenäs Seminarium är en viktig del av vår skolhistoria

32:35

En intressant bit bildningshistoria

Ekenäs Seminarium är en intressant bit bildningshistoria. Unga kvinnor från hela Svenskfinland kom för att utbilda sig till äkta folkbildare, behöriga folkskollärarinnor i kommunala folkskolor.

Kyrkan hade haft en viktig roll i den grundläggande utbildningen fram till medlet av 1800-talet, men nu skulle alla barn få jämlika möjligheter att lära sig räkna, läsa och skriva.

Tiden vid Ekenäs Seminarium fylldes av ett tufft schema med teoretiska och praktiska ämnen för de unga kvinnorna.

Men inte nog med det: Eleverna skulle också sköta kosthåll, städning av både internat och skolsalar, uppvärmningen av de gamla byggnaderna på seminarieområdet samt trädgård och omgivningar.

”Hård disciplin i början”

Redan i ett tidigt skede kritiserades skolledningen för att överanstränga sina elever. Det här var ett problem som dök upp flera gånger under seminariets första decennier.

– Disciplinen var till en början ganska hård, berättar Magnus Cederlöf. Speciellt de som bodde på internatet hade nog långa dagar.

Här kan du se en gammal dokumentärfilm från 1964 om Nykarleby lärarseminarium där den tvååriga förutbildningen var innan eleverna fortsatte till Ekenäs. - Spela upp på Arenan

Senare luckrades reglerna upp och de såkallade trissorna, lärarinneeleverna, ordnade programkvällar öppna för allmänheten och de var också flitiga gäster på stadens danstillställningar.

Magnus Cederlöfs föräldrar och farfar var alla anknutna till Ekenäs Seminarium på sin tid.

– Jag blev aldrig lärare, men jag är glad för att ha bidragit till det pedagogiska med en historik över seminariets viktiga roll i Ekenäs och hela regionen, säger han.

Boken Ekenäs Seminarium – lärarinneutbildning för folkskolan är utgiven av Västnyländska Kultursamfundet.