Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Batteribälte, energikluster, Giga-Vasa – kärt barn har många namn tycker Sveriges nya honorärkonsul i Vasa

En man och en kvinna, klädda i kostym, klipper ett blågult band
Bildtext Sveriges ambassadör Nicola Clase och Sveriges nya honorärkonsul i Vasa Christian Näsman klipper det blågula bandet
Bild: Peter Lüttge / Yle

Advokat Christian Näsman installerades av Sveriges amabassadör i Finland Nicola Clase och får nu titulera sig honorärkonsul för Österbotten och Södra Österbotten.

Sverige har fått en ny honorärkonsul för landskapen Österbotten och Södra Österbotten. Han heter Christian Näsman och driver till vardags en advokatbyrå i Vasa.

Han installerades högtidligt av den svenska ambassadören Nicola Clase som började tisdagens tillställning med att klippa isär ett band i Sveriges färger, blå och gul, som hade fästs vid hans kanslidörr.

Ambassadör Clase betonade att Sveriges honorärkonsuler har en unik ställning i Finland. Finland har mest svenska honorärkonsuler per capita i hela världen; ett säkert tecken på nära förbindelser mellan de två länderna.

En lång väg att gå

Men hur blir man egentligen honorärkonsul? Christian Näsman som just har genomgått proceduren förklarar:

– Jag har inte ansökt om det här utan det är någon eller några som har rekommenderat mig. Sedan blev jag tillfrågad om jag har intresse och på det svarade jag ja. Sedan var jag på intervju och gjorde en lång cv där jag berättade nästan allt om mitt liv. Sedan har det gjorts säkerhetsutredningar av skyddspolisen.

Ovalt skylt med tre kronor och texten Sveriges konsulat på en husvägg
Bildtext Sveriges konsulat finns nu på Vasaesplanaden 12 i det Hartmanska huset.
Bild: Peter Lüttge / Yle

– Sedan har både Sveriges och Finlands utrikesministrar godkänt mig och svenska kungen utnämnt mig. Den här processen tog nästan ett halvt år.

Ingen lätt sak med andra ord för ett hedersuppdrag som inte är betalt. Men hur är det med hans band till Sverige?

– Jag har hela mitt liv haft släktingar i Sverige: en faster, två morbröder och numera har jag både son och sonson i Sverige. Så nära band har jag nog och jag besöker Sverige flera gånger varje år.

Mera jämbördiga

Vid utnämningstillfället talar Näsman om det faktum att Sverige och Finland har blivit mera jämbördiga på sistone.

– Vår president Sauli Niinistö tog upp det här i sitt sommarprat i Sveriges radio. Han talade om att vi har varit lillebror och Sverige storebror. I många sammanhang är vi nu likvärdiga och Sverige ser att de har mycket att lära sig också från Finland.

En man och en kvinna i kostym sitter vid ett bord i ett kansli
Bildtext Clase et Näsman
Bild: Peter Lüttge / Yle

– Kanske det är mera jämlikt och jämbördigt nu än det har varit i tidigare decennier.

Han tycker också att den så kallade gröna omställningen har en stor andel i det här.

– Det är ju ett industriellt samarbete, i Vasa talar man om energiklustret och Giga-Vasa, och det finns samarbete med Skellefteå och till och med Mo i Rana i Norge. Den industriella utvecklingen och världsutvecklingen leder till den gröna omställningen och det syns mera här än på många andra ställen.

Någonting som ambassadör Clase håller med om.

– Vi ser ju nu en enorm industrisatsning i norra Sverige som naturligtvis gör att vi tjänar på att jobba ihop oss. Och det är mängder av frågor som är aktuella, inte minst det här med arbetskraft som båda länder kommer att ha behov av. Där måste vi samarbeta.

En mässinskylt med tre kronor på och texten Sveriges konsulat
Bild: Peter Lüttge / Yle

Flera uppgifter

Honorärkonsul Näsman vill dock se på sin uppgift i ett bredare perspektiv.

– Jag har ingen egen agenda eller strategi. Mitt jobb är mera beroende på de önskemål och förväntningar som kommer till mig. Jag är öppen, jag finns, man kan kontakta mig, ringa eller mejla och jag ser vad jag kan göra.

– Det är klart, ensamt kan jag inte göra så mycket men jag känner ju många samarbetspartners både i kommunerna, näringslivet och på andra ställen. Jag hjälper gärna till där jag kan.

Diskussion om artikeln