Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen misstänker Åbobaserad kreditgivare för grovt bedrägeri: ”Förundersökningen mot bolaget är ännu i sin linda”

Emblem för kreditgivare i Åbo.
Bildtext Kreditgivaren Blue Finance Finland som misstänks för grovt bedrägeri har sitt huvudkontor i Åbo.
Bild: Arash Matin / Yle

Den Åbobaserade kreditgivaren Blue Finance Finland misstänks för grovt bedrägeri och polisen i sydvästra Finland har inlett en förundersökning kring bolagets förehavanden.

– Utredningen har nyss inletts, så det finns inte så mycket att rapportera om för tillfället, säger kriminalkommissarie Juha Lalli vid polisen i sydvästra Finland till Yle Åboland.

– Det har gjorts brottsanmälningar mot bolaget på olika håll i landet så vi försöker nu få en helhetsbild av läget.

Enligt brottsrubriceringen misstänks företaget för grovt bedrägeri, vilket i klartext betyder att bolaget misstänks ha samkat väldigt stor ekonomisk skada eller försökt nå stor ekonomisk vinning.

Kreditgivaren Blue Finance Finland har sitt huvudkontor på Slottsgatan i Åbo. Bolaget har specialiserat sig på kreditgivning till både företag och konsumenter men erbjuder i nuläget endast företagslån.

– Det är svårt i nuläget att säga hur länge förundersökningen pågår, men det lär nog ta månader att reda ut allt, säger Lalli.

Tusentals investerare berörs

Företagets affärsmodell har gått ut på att erbjuda investerare aktier i bolaget som de har kunnat få en hög månatlig avkastning på. De investerade pengarna har bolaget i sin tur sedan bjudit ut som snabblån till företag och konsumenter – med hög ränta, dessutom.

Mobilsida på Blue Finance
Bildtext Blue Finance erbjuder i dag endast företagslån, men riktade sig tidigare också till konsumenter.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Eftersom kreditgivaren namnet till trots inte är en bank har verksamheten inte befunnit sig under Finansinspektionens granskande öga. På sina webbsidor skriver bolaget att de sedan december 2022 inte längre erbjuder investerare möjlighet att köpa aktier i bolaget.

Men tusentals investerare har investerat i bolaget som nu samlat in investeringar till ett värde av 51,5 miljoner euro. Eftersom bolaget inte längre betalar avkastning på investeringarna och det dessutom blivit omöjligt att lösa ut sina aktier har investerare valt att anmäla saken till polisen.

Stormat kring kreditgivaren också tidigare

Det är inte första gången som kreditgivaren Blue Finance Finland är i blåsväder. I fjol slog marknadsdomstolen fast att företaget har brutit mot god sed då man felaktigt prissatt sina konsumentkrediter.

Företaget har enligt marknadsdomstolens beslut prissatt sina konsumentkrediter oskäligt och tagit ut extra kostnader av sina kunder. Med ett hot om vite på 100 000 euro krävde domstolen att företaget ändrar sin kreditgivning till dessa delar.

Tidningen Talouselämä var först med nyheten om polisens brottsmisstankar.