Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Simon Skrabb spelar sitt livs fotboll och nosar igen på en plats i landslaget: ”Kanske jag kan slå mig in till höstens landskamper”

Uppdaterad 28.09.2023 12:05.
Simon Skrabb fotograferad i Kalmar våren 2022.
Bildtext Livet ler för Simon Skrabb i Kalmar.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Fem mål och åtta assist. Simon Skrabb har övertygat i Kalmar FF i Allsvenskan. Det må ha gått fyra år sen han senast spelade för Finlands landslag men han hoppas att dörren fortfarande är öppen.

Det är en munter Simon Skrabb som svarar i telefon medan han rastar sin hund i Kalmar. Humöret är förståeligt nog på topp efter den succésäsong han levererat för den nuvarande tabellsexan.

– Det har gått väldigt bra för egen del. Poängskörden har varit bra, jag har en stor roll och är vicekapten, säger han till Yle Sporten.

Skrabb har visat framfötterna i offensiven trots att han varit tvungen att spela på flera olika positioner. Kalmar har inte den bredaste truppen i Allsvenskan så han har fått fungera som ett alltiallo då lagkamrater har skadat sig.

– Jag har spelat allt från balanserande mittfältare, box-to-box-mittfältare, offensiv mittfältare till ytter.

Han ligger på tredje plats i Allsvenskans assistliga med sina åtta målgivande passningar. Han medger utan omsvep att han spelat sitt livs bästa fotboll i år.

– Jag har också en hel del hockeyassister som aldrig dyker upp i någon statistik, men som kan vara viktiga i alla fall. Poängmässigt har det varit en fullträff.

Simon Skrabb blockerar skott för Kalmar FF.
Bildtext Simon Skrabb (till höger i bild) har axlat ett stort ansvar i Kalmar FF den här säsongen.
Bild: STELLA Pictures/Magnus Liljegren/All Over Press

Äntligen skadefri

En enkel förklaring till att hans utvecklingskurva pekar uppåt är att han efter en paus på många år gått skadefri. Han kunde genomföra försäsongen utan motgångar för första gången sen 2016 då han representerade Gefle.

– Också då tog jag många kliv i utvecklingen. Den andra orsaken bakom formkurvan är att jag fått en stor roll i laget. I IFK Norrköping fick jag ofta lappa på som wingback och då blev poängproduktionen lidande.

Skrabb har haft sin beskärda del av oflyt de senaste åren. Två säsonger grusades på grund av benbrott och ett år förstördes av en knäskada.

Han säger att han ibland funderar vad som hade skett om han hade varit frisk hela tiden. Å andra sidan gläds han desto mer nu av att vara skadefri.

– Det känns fantastiskt. Det är lätt hänt att man tar det för givet men då jag har mina skador i färskt minne så njuter jag av varje träning och match.

Senaste landskamp för fyra år sen

Simon Skrabb var en viktig kugge i landslaget under det EM-kval som gav Finland den historiska platsen till slutspelet. Hans EM-dröm gick i kras då en lagkamrat i Brescia tacklade honom brutalt våren 2021. Knäskadan han åkte på var så allvarlig att hela karriären befarades vara i farozonen.

Han återhämtade sig och spelar nu på en nivå som kan göra honom aktuell för landslaget igen för första gången sen den avslutande EM-kvalmatchen mot Grekland i november 2019.

– Jag hoppas att dörren inte är stängd. Jag har varit i bruttotruppen på löpande band så kanske jag kan slå mig in i höstens EM-kvalmatcher. Vi får se vad Rive (förbundskapten Markku Kanerva reds. anm.) tycker.

Har Markku Kanerva varit i kontakt med dig?

– Det skulle jag inte säga. Men landslaget har en bruttotrupp inför varje landskamp och från den faller alltid några bort då den slutgiltiga truppen presenteras. Jag har fått info om att jag varit med i bruttotrupperna. Han skickade ett meddelande och gratulerade mig då vi tog en stark seger i början av säsongen, men det har inte varit mer än så.

Simon Skrabb laddar för skott i landskamp.
Bildtext Simon Skrabb har spelat 14 landskamper.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Tvingas äta upp sina ord?

Simon Skrabb fick sin fotbollsfostran i FF Jaro. Då han lämnade Jakobstad meddelade han att han vill avsluta sin karriär i sin moderförening. Numera är han inte längre så säker på saken.

– Ju fler år som går desto mindre sannolikt känns det ur mitt perspektiv. För min fru är läget det motsatta. Hon kunde inte tänka sig att flytta hem men nu har hon insinuerat att hon kunde göra det. Det är ovisst. Efter karriären så blir det endera Jakobstad, Helsingfors eller någonstans i Sverige.

För närvarande har familjen Skrabb emellertid inga planer på att återvända till Österbotten. Livet ler i Kalmar där de har köpt en radhuslägenhet som är nära den snart tvååriga dotterns dagis.

– Prioriteringarna kastas om över en natt då du blir pappa. Tidigare har vi alltid bott i centrum men nu bor vi utanför för att få lugn och ro. Det är tidiga morgnar men jag fick en pappa-boost så jag behöver knappt sova längre, säger han och skrattar.

På fritiden producerar han dessutom podcasten Allfinskan med sin kompis Hampus Holmgren.

Simon Skrabbs kontrakt med Kalmar FF gäller ännu över nästa säsong.

Artikeln uppdaterad den 28.9 klockan 12.05.

Diskussion om artikeln