Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbopolitiker cyklade spårvägsrutten i Åbo – se video

Ska en spårväg byggas i Åbo? - Spela upp på Arenan

Stadsstyrelsen i Åbo ska på måndagen diskutera generalplanen för den planerade spårvägen. Politikerna ville bekanta sig med den första linjedragningen och cyklade rutten.

– Jag ville bekanta mig med rutten och se hur den ser ut i terrängen mellan Kråkkärret och Åbo hamn, säger biträdande borgmästare Elina Rantanen, GRÖNA. I generalplanen framgår det hur rutten och hållplatserna ska se ut och var de ska placeras så jag ville bekanta mig med dem.

Rantanen betonar att hon nog känner till rutten mellan Kråkkärret och hamnen väldigt bra redan sedan tidigare. Men då man ser på terrängen ur spårvägens perspektiv så ville Rantanen se ifall de planerade hållplatserna fungerar.

Elina Rantanen on suomalainen poliitikko ja filosofian tohtori.
Bildtext De Grönas Elina Rantanen, biträdande borgmästare ville bekanta sig med spårvägslinjen i terrängen.
Bild: Kamal Afarin / Yle

– Det kan helt enkelt se lite annorlunda ut då man bekantar sig med rutten nu och det är viktigt att se hur de områden som spårvägen ska passera påverkas och var exakt hållplatserna ska vara, säger Rantanen.

Varför ville du cykla rutten just nu?

– Jag har fått frågor av Åbobor varför hållplatser planerats in här och där och varför linjen ska gå på en viss plats, säger Rantanen. Så jag ville att planerarna tillsammans med mig cyklar rutten så att vi kan svara på de här frågorna. Jag hoppas få lite mer bakgrundsinformation om de planer som finns kring rutterna då jag själv bekantar mig med dem.

Ville se hur spårvägen påverkar stadsbilden

Rantanen hoppas också att genom att bekanta sig med den planerade rutten så kan politiker och tjänstemän få insyn i hur spårvägen kommer att påverka stadsbilden.

– I Kråkkärret har vi exempelvis tre olika alternativ och jag ville se dem och i Kuppis där det redan bor och jobbar mycket människor ville jag se hur spårvägen kommer att ändra stadsdelen, säger Rantanen. Det ger ett mervärde att bekanta sig med rutten i terrängen och besöka de olika stadsdelarna för att se om det finns andra möjligheter som ännu inte beaktats.

Med på cykelturen var bland andra också socialdemokraternas biträdande borgmästare Piia Elo samt stadsplaneringschef Timo Hintsanen vid Åbo stad.

Diskussion om artikeln