Äldre kriminella rekryterar skolelever till gängen – elev i Stockholmsskola: ”Jag stannar utanför det bara”
Den svenska regeringen vill stoppa nyrekryteringen till gängen. På Bredängsskolan i Stockholm tar eleverna en annan väg hem om de ser gängmedlemmar närma sig.
Utanför fönstret på tredje våningen i Bredänggskolan ser man hur de vita höghusen radar upp sig.
Stadsdelen Bredäng var en del av miljonprogrammet under 1960- och 1970-talen då Sverige skulle bygga en miljon bostäder.
I dag är Stockholmsstadsdelen ett utsatt område, enligt polisen. Här verkar ett flertal kriminella nätverk och narkotikaförsäljning sker öppet på platser runt om i stadsdelen.
– Det märks på området, man ser personer med luvor. Men jag stannar utanför det bara, säger Dominic Niedrygos som går i åttonde klass i Bredängsskolan och fortsätter:
– Om jag ser sådana personer så tar jag en annan väg. Jag undviker dem bara.
Han får medhåll av sina klasskamrater.
– Det är ganska läskigt att gå ut på kvällarna. Man vet inte när eller var det ska hända, om någon ska skjuta någon annan så kan man komma i vägen, säger Meya Marschall.
Potentiella offer för rekrytering
Trots att de åttondeklassare vi träffar på Bredängsskolan inte är äldre än 14 år är de potentiella offer för rekryteringskampanjer från gängen.
Vissa experter menar att man borde kalla gängens taktik för en slags grooming. Man lockar unga personer in i gängen genom att ge dem dyra saker eller pengar, för att senare be dem att göra något i gengäld.
Rekryteringsförsök har också skett på Bredängsskolan.
– Vi har fått indikationer på att vuxna gängmedlemmar har närmat sig några elever och försökt få med dem. Dom vi har pratat med har inte gått på det här, säger Bredängsskolans rektor Anna Hoffsten.

Unga mördare och offer
I veckan inleddes en rättegång om mordet på en 15-årig pojke i Skogås i södra Stockholm.
Den misstänkte förövaren var vid tidpunkten för mordet lika gammal som offret. Brottet har kopplingar till det ökända gänget Foxtrot som leds av Rawa Majid från Turkiet.
Tidigare i september sköts en trettonåring ihjäl i en annan gängrelaterad skjutning.
Dådet har skapat stor bestörtning i Sverige och var ett av fallen som ledde till att regeringen kallade till ett krismöte om skjutningarna förra veckan.
Mot slutet av den här veckan ska polisen tillsammans med socialtjänsten, skolverket och andra viktiga aktörer presentera en ny samverkansmodell för att bryta nyrekryteringen till gängen.
Myndigheter vill ha närmare samarbete
I den svenska debatten ligger mycket av fokuset på socialtjänstens befogenheter. I dag får man exempelvis inte ta ifrån ungdomars telefoner och datorer på behandlingshem för unga, så kallade HVB-hem.
Det här kan leda till att ungdomar fortsätter ha kontakt med gängen, trots att de är placerade på behandlingshem.
Dessutom gör sekretessregler det svårt för olika myndigheter att prata med varandra. Här önskar rektor Anna Hoffman vid Bredängsskolan en förändring.
– Vår frustration ligger i att vi inte får återkoppling då vi gjort orosanmälningar.
Hon berättar om ett aktuellt fall där vårdnadshavarna inte vill att skolan och socialtjänsten ska prata med varandra.
– Reglerna är sådana att vi inte öppet kan ha ett gemensamt möte förrän de båda vårdnadshavarna vill det. Det blir ju en väldigt obehaglig och otrygg situation för eleven att vi inte kan samverka, säger Hoffman och fortsätter:
– Vi skulle behöva tajta till det runt den här eleven och dela med oss av det vi vill till socialtjänsten, att föräldrarna berättar om sin oro och vi ser vad vi kan göra. Det skulle hjälpa.
Elever: Personer som mår dåligt kan dras med i gängen
För eleverna i åttan på Bredängsskolan är diskussioner kring gängkriminalitet inget ovanligt. Frågan tas upp i skolan, på rasterna och i diskussioner med föräldrar.
Fjorton år gamla Josefin Mahbub som går i åttan säger att ensamma elever löper större risk att plockas upp av gängen.
– Om man är dålig i skolan, har få vänner och mår dåligt kan man dras in i gängkriminalitet för att må bättre, säger hon.
Dominic Niedrygos håller med.
– De har kanske inte hittat sin passion. De kanske inte håller på med någon idrott, de har det tufft hemma, de får inte hjälp i skolan, säger han.
Yonas Ahmed Yar, som också går i åttan, säger att gängen lockar med fina saker i sina rekryteringskampanjer.
– De kan säga saker som att du får en dyr jacka, en Iphone eller något för att locka med unga, säger han.
Lyssna på Nyhetspodden om gängkriminaliteten och Rawa Majid:
Nyhetspodden: Sverige skakas av ny våldsvåg – så styrs gängkriget nu från Turkiet
15 min