Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Navalnyj överklagade sin dom men rätten i Moskva hemligstämplade processen

Uppdaterad 26.09.2023 18:49.
Så här såg den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ut den 4 augusti 2023, då han senast sågs i offentligheten.

En domstol i Moskva behandlade på tisdagen en överklagan som den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj lämnat in. Föga överraskande beslöt domstolen att processen sker bakom lyckta dörrar.

Det tog två minuter för rättens ordförande i Moskva att klubba igenom ett första beslut i ärendet om Aleksej Navalnyjs överklagan. Processen måste behandlas bakom lyckta dörrar.

Det här på initiativ av åklagaren, som ansåg att processen kan vara farlig för alla inblandade parter ifall allmänheten får tillgång till den.

Domstolen har ännu inte meddelat om något slutgiltigt beslut, men den ryska regimen har tidigare haft för vana att avvisa Navalnyjs alla initiativ.

Navalnyj deltog i förhandlingarna på distans från det fängelse där han avtjänar sitt straff.

Fängelset ligger i staden Melechovo, cirka 230 kilometer öster om Moskva.

Putin hotas fortfarande

Den 47-årige Aleksej Navalnyj är fortfarande president Putins främsta politiska fiende.

Trots att Navalnyj sitter i fängelse når han fortfarande ut med sitt budskap med jämna mellanrum.

Det är ofta tack vare domstolsförhandlingar som dagens då han får möjligheter att träffa sina advokater, som i sin tur för hans meddelanden vidare.

I dag publicerade Navalnyj också några rader på X (tidigare Twitter) där han försvarade en annan av landets politiska fångar.

Flera långa straff

Ända sedan Navalnyj återvände till Ryssland år 2021 har Putins regim varit mån om att hålla honom bakom galler.

I de två första domarna anklagades han för bedrägeri och domstolsförakt och dömdes till elva och ett halvt års fängelse.

I somras dömdes han till ytterligare 19 år i fängelse. Den gången menade regimen att Navalnyj hade gjort sig skyldig till extremism.

Navalnyj har tidigare avslöjat regimens korruption och organiserat stora demonstrationer mot Kreml.

Själv har han avvisat alla anklagelser mot honom som politiskt motiverade.

Straffcellen kallar ofta

Under sin fängelsetid har han kastats i straffcell 20 gånger, i sammanlagt flera månader, för påstådda disciplinära överträdelser som underlåtenhet att ordentligt knäppa sina fängelsekläder.

Han har också straffats för att inte på lämpligt sätt presentera sig för väktare eller tvätta sitt ansikte vid en bestämd tidpunkt.

Han hade också suttit i straffcell inför dagens förhandlingar.

– Allt är som vanligt, skriver Navalnyj. I går klockan 17.00 släpptes jag ut ur straffcellen, i dag klockan 08.00 skickades jag tillbaka. 4 dagar. Varför så kort tid? Därför att om exakt 4 dagar har jag en domstolsförhandling där min överklagan tas upp. Så fängelseledningen kan säga: ”Vi kränker inte hans rättigheter, han är inte ens i straffcell”. Så snällt av dem.

Karismatisk ledare

Navalnyj är utbildad jurist. Han inledde sin politiska karriär i Moskva i början av 2000-talet när han engagerade sig i lokalpolitiken.

Under de stora gatuprotesterna mot Putins valfusk vintern 2011–2012 var han en karismatisk talare som blev ett av oppositionens ledande namn.

Samtidigt grundade han en egen organisation och inledde sin kamp mot regimens korruption.

År 2013 ställde han upp i borgmästarvalet i Moskva, där han kom tvåa med hela 27 procent av rösterna.

År 2018 började han bygga ut sin organisation med kontor runtom i landet. Samma år anmälde han sig som kandidat till presidentvalet. Han förbjöds dock att delta på grund av att regimen dömde honom för förskingring.

Under en resa till Sibirien år 2020 förgiftades han med nervgift och föll i koma. Han flögs till Tyskland där läkare räddade hans liv.

Trots varningar beslöt han återvända till Ryssland i januari 2021 där han också greps redan på flygplatsen.

Hans politiska organisation har förbjudits och den fungerar numera i exil.

Källor: AP, Reuters