Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Vissa virtuella betalkort gör det nästan omöjligt att stjäla från dig – ett fåtal finländare använder dem

Uppdaterad 26.09.2023 21:13.

Det är inte så värst många som använder virtuella engångsbetalkort, men jämfört med traditionella fysiska betalkort har de många fördelar.

Virtuella betalkort fungerar via en app på ens telefon. De vanligaste kan användas för att betala för nätshopping och i butikskassor via kontaktlös betalning.

Engångsbetalkort kan bara användas vid nätuppköp.

Virpi Tuohisto arbetar i IT-branschen och har använt virtuella betalkort i flera år, också engångskort. Det ger henne sinnesro när det gäller både hennes egen och barnens nätshopping.

– Det känns bra att använda ett förstörbart kort när man handlar på utländska webbsidor, säger Tuohisto.

En kvinna sitter med en telefon vid ett bord.
Bildtext Virpi Tuohisto använder virtuella betalkort när hon handlar i webbutiker.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

I virtuella engångsbetalkort förstörs kortuppgifterna efter varje betalning. Om man matar in dem på en webbsida som visar sig vara del av ett nätbedrägeri, borde det inte finnas risk för vidare stöld.

Det går att stänga ner vanliga virtuella betalkort via appen också, om man blir misstänksam mot någon betalaktivitet.

Lämpligt för suspekt sportsajt

Tuohisto har vid åtminstone ett tillfälle upplevt att hon haft nytta av sitt engångsbetalkort. Kortuppgifterna kopierades på en webbsida som erbjöd direkta idrottssändningar.

– Tjänsten kostade en femma, men vi såg att webbsidan försökte ta ytterligare 50 euro betalt. Sidan såg lite suspekt ut och engångskortet kändes som ett säkert alternativ den gången, berättar Tuohisto.

Den brittiska nätbanken Revolut erbjuder engångskort. De berättar att korten automatiskt avvisar alla försök att debitera eller ta ut pengar via gamla kortuppgifter.

Säkrare alternativ för barnen

Tuohistos barn använder också virtuella kort, eftersom de är svårare att tappa bort. Korten gör det svårare att lägga ut stora summor på diverse köp i appar, samt lättare för föräldrarna att följa med barnens uppköp.

Virpi Tuohisto tror att pengarna sitter säkrare på virtuella kort, inte bara när det gäller nätbedrägerier utan också i mobbningssituationer.

– Det är svårare att pressa barn till att betala någonting när man måste logga in via telefon. Det höjer tröskeln jämfört med vanliga bankkort.

Ledande expert Petri Aalto på Finansinspektionen upplever också att virtuella kort går att lita på.

– De har ofta någon form av biometrisk inloggning, som fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning.

Inte i flitig användning

Finländska banker erbjuder än så länge inga engångskort, men nog vanliga elektroniska kort, säger ledande expert Aalto.

Enligt statistik från Finland Bank fanns det år 2021 totalt 10,5 miljoner betalkort i Finland. Ungefär 38 000 av dem var olika slags virtuella betalkort. Det finns för närvarande ingen statistik på engångsbetalkort i Finland.

Aalto bedömer att allt fler kommer att använda virtuella kort i framtiden.

– Det är en växande tjänst, även om det finns en måttlig mängd av dem i Finland just nu.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Pienellä joukolla suomalaisia on käytössään maksukortti, jonka rahoja on lähes mahdotonta varastaa – jokainen voi saada sellaisen helposti skriven av Noora Takamäki. Översättning och bearbetning gjordes av Mikael Stenlund.