Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fulländade Nations League-starten ett faktum – se straffmålet som gav Finland full pott i Bukarest

Uppdaterad 26.09.2023 21:39.
Tidig straff för Finland i Rumänien – Eveliina Summanen sätter ledningsmålet - Spela upp på Arenan

Finland gjorde ingen perfekt prestation, men Eveliina Summanen avgjorde och landslaget har öppnat Nations League med två raka segrar. ”Jag spelar hellre sämre och tar poäng än tvärtom”, säger Linda Sällström.

Om någon trodde på en fotbollskväll fylld med en riktig nagelbitare i Nations League i Bukarest, var det en sanning med viss modifikation i verkligheten.

Finland stod för en bestämd första halvlek mot Rumänien, följde upp med en sämre insats efter paus och vann till slut med 1–0 – ett resultat som ser till att landslaget har fått en fulländad start på hösten.

– Vi är glada över segern och vi skapade tillräckligt för att göra fler mål, men det blev tajt. Att vi ändå vinner visar vår karaktär, säger Eveliina Summanen.

I fredags rivstartade Finland spelet i den allra första upplagan av damernas Nations League med att krossa Slovakien med 4–0. Kvällens match gav inte lika klara segersiffror och samma lyckade prestation, men över nittio minuter var Finland ändå klart bättre än sin motståndare.

– Det blev onödigt spännande, men när utmanaren hänger med så får de energi. Men nu spelar vi om poäng, och jag spelar hellre sämre och tar poäng än tvärtom. Vi kan titta framåt med gott självförtroende, säger Linda Sällström.

Tabellen i gruppen
LagMatcherPoäng
1. Finland26
2. Slovakien23
3. Kroatien23
4. Rumänien20

I och med att Slovakien vann i parallellmatchen i samma grupp har Finland kopplat ett tidigt grepp om förstaplatsen inför fortsättningen i slutet av oktober.

– Det finns mycket att vara nöjd om vi ser på hela samlingen. Vi höll nollan två gånger, har två målvakter som gjort det riktigt bra och försvaret har presterat. Vi har besegrat alla våra Nations League-motståndare, men vi var medvetna om att det här inte blir så enkelt, säger förbundskaptenen Marko Saloranta.

Stort övertag i första halvlek

I Nations League-premiären gjorde Finland 1–0 redan i den femte minuten.

I Bukarest radade Finland upp flera chanser tidigt, och efter en dryg kvart ringde det bakom Camelia Caesar – Rumäniens målvakt och största stjärna från italienska mästarlaget Roma.

Natalia Kuikka revs ner i straffområdet, Eveliina Summanen förvaltade straffen och gjorde sitt tolfte mål i landslaget.

Eveliina Summanen i landskamp.
Bildtext Eveliina Summanen gjorde första målet.
Bild: All Over Press

Rumänien hade ingenting att komma med framåt i första halvlek, men trots ett stort övertag för Finland stod det bara 1–0 i paus.

I början av andra halvlek påminde Rumänien om sin närvaro. Först träffade hemmalaget översidan av ribban med ett inlägg och sedan var Brigitta Göder nära att kvittera. Göder skyfflade ett avslut mot mål vid en hörna och Elli Pikkujämsä räddade Finland på mållinjen.

– Vi såg att vi har attityden. Rumänien hade några fasta situationer och skapade lite tryck, men vi stod emot, säger Saloranta.

Rumänien nära att kvittera i Nations League - Spela upp på Arenan

Sågar underlaget

Finland tappade i prestanda efter paus, men hade ändå bud på mer och vann den officiella avslutsstatistiken med sammanlagt 14–2.

– Avsluten och den sista passningen var inte tillräckligt bra i dag. Vi tog en del avslut från svåra lägen, säger Summanen.

Saloranta håller med Summanen i det – och båda två pekar också på det bedrövliga underlaget. De rumänska planskötarna får inte fulla poäng.

– I och med att vi vann så vill jag peka på hur dålig planen var. Det får inte vara en bortförklaring, men det påverkade vårt spel. I för långa perioder hade vi ingen rytm och motståndarna fick matchen dit de ville. Det är jag inte speciellt nöjd med, säger Saloranta.

Bortamatchen i Rumänien var den på pappret tuffaste för Finland i höst och nu har landslaget vunnit åtta av nio matcher i år. I oktober fortsätter Nations League med dubbelmöte med Kroatien.

Nations League

B-divisionen, grupp 2:

Rumänien–Finland 0–1 (0–1)
16' Eveliina Summanen 0–1 (straff)

Finland (4–4–2): Anna Tamminen (mv) – Elli Pikkujämsä, Eva Nyström, Natalia Kuikka, Emma Koivisto – Katariina Kosola, Ria Öling (75' Emmi Alanen), Eveliina Summanen, Emma Peuhkurinen – Jutta Rantala (75' Heidi Kollanen, v), Linda Sällström (86' Sanni Franssi).

Slovakien–Kroatien 4–0 (2–0)

Diskussion om artikeln