Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Näringsminister Rydman om byggbranschens krav: ”Vi måste vara restriktiva med stödpaket”

Wille Rydman talar i riksdagen.
Bildtext – Vi försöker att få statens budget i balans och det är en krävande uppgift, säger näringsminister Wille Rydman (Saml).
Bild: Silja Viitala / Yle

Om folk vågar köpa bostäder och ta huslån igen innebär det automatiskt aktivitet också i byggbranschen. Bästa sättet att hjälpa byggbranschen är alltså att få Finlands ekonomi på fötter, menar regeringen.

Både byggbranschens intresseorganisation och riksdagens opposition har uttalat sig om att branschen borde få ett större stödpaket för att klara det värsta av krisen.

Hittills har regeringen lovat ett stöd på 20 miljoner euro. Näringsminister Wille Rydman (Sannf) säger att det inte löser situationen, men att man måste komma ihåg att regeringen försöker få ekonomin i balans.

– Vi har väldigt begränsade resurser överhuvudtaget att göra några stimulanspaket. Vi försöker att få statens budget i balans och det är en krävande uppgift.

Rydman säger också att det finns många andra branscher som kommer att behöva någon slags hjälp.

– Läget inom byggbranschen är svårt, men inte hopplöst. Det finns även vissa positiva tecken i luften, säger Rydman.

Regeringen ser att det viktigaste stödet till byggbranschen just nu är att få Finlands ekonomi i skick överlag.

– När konsumenterna litar på sin egen ekonomi igen så kommer det att skapa också aktiviteter inom byggbranschen. Så länge man inte vågar ta större lån för att köpa hus kommer situationen vara ganska besvärlig, oberoende vad regeringen gör.