Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Också yrkeshögskolorna demonstrerar mot regeringens nedskärningsplaner – Noviastuderande: ”Ingen förändring sker utan att vi höjer rösten”

Uppdaterad 27.09.2023 14:05.
Kvinna tittar in kameran, protestaffischer i bakgrunden.
Bildtext Andrea Degerlund är ordförande för ÅKA och ser demonstrationen som ett viktigt ställningstagande.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Under tisdagen ordnade studerandekårernas förbund SAMOK en så kallad tyst demonstration. Bland deltagarna fanns bland andra Novias studerandekår Novium.

På olika håll i landet har studerande demonstrerat mot de nedskärningar som regeringen föreslagit i samband med budgetförhandlingarna. I Åbo har universitetsstuderande ockuperat byggnaden Aurum sedan förra onsdagen.

Nu har också yrkeshögskolestuderande börjat protestera. Under tisdagen uttryckte studerande vid yrkeshögskolan Novia sitt missnöje med de planerade nedskärningarna. Demonstrationen gick under namnet ”en tyst stund för studerandenas försörjning” på initiativ av studerandekårernas förbund SAMOK.

– I fredags fick vi inbjudan till att delta i demonstrationen och under fredagskvällen fattade vi beslutet att delta, berättar Lina Olenius som är viceordförande för studerandekåren Novium.

Protestaffischer mot regeringens nedskärningsförslag.
Bildtext Protestaffischer sattes upp på dörrar, väggar och trappor.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Mycket planering bakom demonstrationerna

Styrelsen började genast planera inför demonstrationen och förberedelserna pågick från veckoslutet till tisdagen.

Studerandeföreningen ÅKA bestämde sig för att också ansluta sig till demonstrationen som pågick två timmar under tisdagseftermiddagen. Andrea Degerlund är ordförande för ÅKA och ser demonstrationen som ett viktigt ställningstagande.

– Det är vi som är förändringen och ingen förändring sker utan att vi höjer rösten, säger Degerlund.

Olenius och Degerlund berättar att ungefär tio studerande deltagit i demonstrationen hittills, då Yle Åboland besöker Novias aula en halvtimme efter att protesten börjat. Många studerande är just då och äter lunch men Olenius är hoppfull om att flera studerande sammansluter sig efter att de ätit.

Kvinna ler in i kameran, protestaffischer i bakgrunden.
Bildtext Lina Olenius är viceordförande för Novias studerandekår Novium. Tillsammans med Novia i Jakobstad hade man förberett sig för demonstrationen på campuset i Åbo.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Studerande hoppas tyst protest ska ge resultat

Det rör sig om en så kallad tyst demonstration, vilket betyder att deltagarna fridfullt skapat protestaffischer som de sedan hängt upp på olika ställen i aulan. Demonstranterna som finns på plats sitter och diskuterar de aktuella frågorna och vissa har valt att ta med sig lunch och äta den i aulan.

– Eftersom nedskärningarna påverkar oss studerande så mycket, så vill vi göra allt som vi kan för att möjligen få en förändring, säger Lina Olenius.

Frågan kring studerandes försämrade välmående är något som Olenius ser som en viktig fråga i det hela. Olenius tror också att fler unga kommer att låta bli att studera i fall nedskärningarna blir ett faktum.

Fyra kvinnor sitter i en röd soffa och pratar med varandra.
Bildtext Omkring tio studerande hade anslutit sig till demonstrationen vid lunchtid.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– Om man börjar dra ner på bidragen ännu mer än tidigare så befarar vi att studerandena kommer att börja må ännu sämre.

– Vårt viktigaste budskap med demonstrationen är att våga höja sin röst, våga säga ifrån och våga ta ställning, säger Andrea Degerlund.

Noviastuderande höll en tyst demonstration mot regeringens nedskärningar

4:19

Diskussion om artikeln