Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uefa väljer att glänta på dörren för Ryssland – tillåter spel för ryska U17-landslagen trots kriget i Ukraina

Ryska fotbollsfans 2021.
Bildtext Ryska fotbollssupportrar under herr-EM 2021.
Bild: Tomi Hänninen/Yle

Uefa har inte tillåtit ryska fotbollslag i sina turneringar i nitton månader. Nu ska minderåriga spelare i U17-landslagen få delta i de europeiska turneringarna.

I över ett och ett halvt år har det europeiska fotbollsförbundet Uefa stängt dörren och uteslutit Ryssland från alla europeiska turneringar.

I dag luckrades det beslutet upp, meddelar Uefa på sin hemsida.

Ryssland kommer att få delta i U17-turneringar på pojk- och flicksidan – även i turneringar där kvallottningen redan har skett. Enligt Uefa ska minderåriga fotbollsspelare inte straffas för vuxnas handlingar.

”Fotbollen ska inte ge upp tanken att skicka meddelanden om fred och hopp”, skriver Uefa.

Nästa U17-EM på pojksidan spelas på Cypern nästa år. Samma turnering på flicksidan avgörs i Sverige i maj.

Då de ryska U17-landslagen spelar får ryska flaggor inte synas, landets nationalsång spelas inte, lagen spelar inte i landslagets matchställ och hemmamatcherna avgörs inte på rysk mark.

Då Ryssland startade sitt anfallskrig i Ukraina valde Uefa att stänga av ryska landslag och klubblag på obestämd tid. Dessutom flyttades herrarnas Champions League-final från S:t Petersburg och Uefa sa upp sitt lukrativa sponsoravtal med ryska oljejätten Gazprom.

– Uefa fortsätter att stänga av seniorlag från Ryssland och det speglar hur vi tar avstånd från våld och aggression. Uefa står kvar i den här positionen tills kriget är över och fred upprättad, säger Uefas ordförande Aleksander Ceferin.

Diskussion om artikeln