Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stora visioner för Viking Lines gamla terminal i Åbo då rederierna lämnar: ”Skärgården är den röda tråden då jag skissat upp planerna”

Visionsbild av Viking Lines gamla terminal kvällstid.
Bildtext Så här kunde Viking Lines gamla terminal i Åbo se ut kvällstid i framtiden.
Bild: Casper Ylenius.

Arkitekten Casper Ylenius har i sitt diplomarbete vid Uleåborgs universitet funderat på vad Viking Lines gamla terminal ska användas till då rederierna flyttar till den nya om fyra år.

Åbo stad som äger terminalen som Viking Line idag hyr och använder för sin kryssningstrafik har stora planer för hela området kring den gamla terminalen.

Hamnområdet ska moderniseras och få sig ett lyft. Då är det också viktigt att Viking Lines gamla terminal, som blir tom och öde om fyra år, moderniseras i samma veva, skriver staden i ett pressmeddelande.

Visionsbild av Viking Lines gamla terminal i Åbo.
Bildtext Den gamla terminalen ska efter att den har moderniserats utgöra en knutpunkt i den nya stadsdelen kring Åbo slott.
Bild: Casper Ylenius.

Därför har arkitekten Casper Ylenius i sitt diplomarbete nu haft i uppdrag att ta fram olika lösningar som kunde fungera som en fortsättning för terminalen.

– Utgångspunkten för Dyningen, som jag kallar terminalen, är att lyfta fram skärgården som ett bärande tema och göra hela stadsdelen attraktiv för alla, säger Ylenius.

Terminalen är som en knutpunkt mellan skärgård och stad

Enligt Ylenius är terminalen rätt placerad då man ser på de planer staden har för området. Den är som en knutpunkt mellan skärgård och stad.

– Det har varit en utmaning men också lärorikt att försöka hitta den unika skärgårdsmiljön i byggnaden, säger Ylenius.

Enligt nuvarande tidtabell flyttar Tallink Silja och Viking Line till den nya terminalen 2027, alltså om fyra år. Staden hoppas då kunna förnya den gamla terminalen så att den skulle betjäna besökare och stadsbor på bästa möjliga sätt.

Bastuavdelningar och restauranger ska locka från när och fjärran

Enligt Ylenius vision kunde det finnas både bastuavdelningar, inomhus spa och restauranger som serverar skärgårdsinspirerad mat i den gamla terminalen.

– I övre våningen kunde staden ha utrymmen där man visade upp kultur samtidigt som nedre våningen kunde betjäna kryssningsresenärer på någon av de båtar som kör skärgårdsturer, säger Ylenius.

Visionsbild inomhus i Viking Lines gamla terminal.
Bildtext I terminalbyggnaden ska det förhoppningsvis finnas både restauranger och spa-avdelningar i framtiden.
Bild: Casper Ylenius.

Ylenius vision för området finns till påseende hela oktober månad och invånare kan dessutom ge sina synpunkter på stadens planer på stadens webbsajt Kerro kantasi.

Diskussion om artikeln